fbpx
Ett grått papper med text skriven i vacker, snirklig stil i formationen av en sol. Det är mongolisk kalligrafi.
Förbjuden skrift visas på Malmö Konsthall

Förbjuden skrift: Mongolisk kalligrafi

21.11 – 17.12 2023

Under kommunismen i Mongoliet förbjöds det mongoliska skriftspråket. De senaste tjugo åren har den flera hundra år gamla traditionen av mongolisk kalligrafi återupptagits. Samtidigt hotas mongoliskan nu av Kinas assimilationspolitik i Inre Mongoliet. Konsthallen visar nu verk av flera konstnärer och poeter från Mongoliet. 

Under kommunismen i Mongoliet förbjöds det mongoliska skriftspråket ”bichig” och ersattes av ”kyrilliska”. Efter kommunismens fall år 1990 har det mongoliska skriftspråkets ställning åter stärkts. Orsaken är bland annat att poeter och konstnärer under de senaste tjugo åren återupptagit den vackra, omsorgsfulla och berättande mongoliska kalligrafin. I dag klassas både kalligrafin och det mongoliska alfabetet av UNESCO som ett världsarv. Samtidigt hotas det nu av Kinas politik, som förbjuder det mongoliska språket i skolorna i Inre Mongoliet, där skriftspråket överlevde tidigare förbud.

Programmet är en del av Förbjuden kulturvecka som pågår i Malmö den 20–26 november. Programmet för Förbjuden kulturvecka.

Utställningen sker i samarbete med Rámus förlag samt Mongoliets Akademi för kultur och poesi. 

Information

Miniutställning i vitrinerna i Malmö Konsthalls bokhandel

Fri entré