Bild tagen bakifrån av Kim Demåne och en ungdom som spraymålar en vägg

Förskola & skola

Malmö Konsthall erbjuder gratis dialogbaserade visningar för förskolor, grundskole- och gymnasieklasser inom Malmö Kommun. Varje termin erbjuder vi även gratis verkstadsprojekt riktade till en viss åldersgrupp, en kombination av visning av pågående utställning och eget kreativt skapande.

Under läsåret 2022–2023 riktar vi oss främst till årskurs 7 och särskola i Malmö. Ni kan boka ert besök HÄR.

I mån av plats kan även andra skolor t.ex. Komvux, Folkhögskolor utanför Malmö besöka oss. För mer information och frågor kontakta: info.konsthall@malmo.se.

Vårt utbud


Ceija Stojka
19.9 2022 – 5.5 2023

Den romska konstnären Ceija Stojka (1933–2013) föddes och växte upp i Steiermark i Österrike, där hennes kringresande familj försörjde sig på handel. Efter Nazitysklands maktövertagande i Österrike 1938 förföljdes hennes familj, greps och skickades till koncentrationsläger. Stojka var knappt tio år gammal när hon kom till Auschwitz. Hon överlevde tre koncentrationsläger: Auschwitz-Birkenau, Ravensbrück och Bergen-Belsen. Av hela hennes släkt på cirka tvåhundra personer överlevde bara sex: hon själv, hennes mor och fyra av hennes syskon.

Jag är rädd att Europa glömmer sin historia och att Auschwitz bara sover

/ Ceija Stojka

Stojka drevs av en vilja att berätta vad som hände romerna under nazisternas styre och betonade ständigt vikten av att inte glömma eller förneka. Hon arbetade mot den rasism och antiziganism som fortsatte att prägla hennes hemland Österrike och stora delar av Europa. Hon sade: ”Jag är rädd att Europa glömmer sin historia och att Auschwitz bara sover”.

Tid: under 2,5 timmar introduktion till utställningen, diskussion av innehållet och sedan eget skapande.
Målgrupp: åk 7 och särskola
Antal: max 30 elever.
Plats: Malmö Konsthall
Pris: Kostnadsfritt för skolor inom Malmö Stad
Bokning: https://kulturbokning.malmo.se

2021 visades en separatutställning med drygt 140 verk av Ceija Stojka i konsthallens stora utställningsrum. Det ni får ta del av 2022 är en mindre klassrumsutställning med 8 originalmålningar.

Vad är ett minne? Och hur kan vi minnas tillsammans? Det är frågor som följde den romska konstnärer Ceija Stojka genom livet. Som ung flicka överlevde hon tre koncentrationsläger, medan de flesta i hennes familj försvann för alltid. Efter kriget började Ceija Stojka sakta omsätta sina minnen till målningar och dikter. Många visar hennes egna upplevelser av förintelsen, men hon skildrar också ljusa stunder, från livet innan kriget. 

Ceija målade och skrev ända fram till sin död 2013. Hennes samlade verk fungerar som ett minnesmärke över de europeiska romernas 1900-tal, med all den glädje och sorg som ryms där i. 

På Malmö Konsthall erbjuder vi i höst en workshop där vi genom Ceija Stojkas konstnärskap vrider och vänder vi på vad ett minnesmärke kan vara, vems minnen det är som får förevigas och hur framtidens minnesmärken kan se ut. 

Workshopen är 2,5 timme lång, består av en visning av utvalda verk av Ceija Stojka samt en övning där eleverna i grupp får skissa på ett eget minnesmärke över en valfri historisk händelse. 


Först mer än fyrtio år senare bröt hon tystnaden och började, som en av de första romska kvinnor någonsin, berätta om sina minnen och upplevelser av Förintelsen. I flera böcker och över tusen målningar och teckningar har hon skildrat sin barndom. Hennes första självbiografiska bok Wir leben in Verborgenheit (Vi lever i det fördolda) kom ut 1988. Hon uppmuntrades av dokumentärfilmaren Karin Berger, som gjorde två filmer om henne. Under skolbesöket visas ett utdrag från den ena filmen som handlar om tiden i Bergen-Belsen, Unter den Bretten hellgrünes Gras (Under plankorna växer nytt gräs).

Stojka var som konstnär självlärd och utvecklade efter hand en egen stil med kraftfulla färger och starka uttryck. Hon målade inte bara med pensel utan även med händerna och arbetade alltid hemma, i köket eller vardagsrummet. Ofta skrev hon direkt i sina bilder eller på baksidan av verken, så att ord och bild tillsammans bildade en gemensam berättelse.

Svartvitt porträtt av Ceija stojka med en cigarett i handen och siffrorna tatuerade på armen.
Ceija Stojka, 2005. Foto: Christa Schnepf

I staden växer ett fält
1.10 2022 – 15.1 2023

Utställningen är en av de största grupputställningar som gjorts på konsthallen på senare tid med konst av ett 50-tal verksamma konstnärer från Malmö. I utställningen speglas den kraft och energi som finns i stadens konstliv och den dragningskraft som får konstnärer att komma och stanna i Malmö.

Utställningen I staden växer ett fält är en myllrande och rik presentation där konstnärer ur olika generationer och med olika uttryck deltar. De medverkande konstnärerna är alla bosatta i Malmö, de representerar flera generationer och arbetar med så skilda uttryck som måleri, skulptur, fotografi, video, installation och performance. Utställningen I staden växer ett fält blir därmed en myllrande och rik presentation med fokus på konstens egensinnighet och integritet.

Tid: 1 timma visning av utställningen.
Målgrupp: åk 7 och särskola
Antal: max 30 elever
Plats: Malmö Konsthall
Pris: Kostnadsfritt för skolor inom Malmö Stad
Bokning: https://kulturbokning.malmo.se

Mer info om utställningen

Två personer på en pir, fiskar i ett böljande Öresund under en ljus himmel
Cia Kanthi. Blind Spot, I didn’t know their stories, but we had the same eyes, 2019.