fbpx
Laddar Events

« All Events

  • This event has passed.

Samtalsserie Glömskans arkiv: Rebecka Katz Thor

Porträtt av Rebecka Katz-Thor, som forskar om minnesmärken. Hon är i 35-års åldern, har långt brunt hår och är fotograferad utomhus i naturen.
Rebecka Katz Thor forskar om

Samtalsserie Glömskans arkiv: Rebecka Katz Thor

klockan

Under de två veckor som Glömskans arkiv visas på Malmö Konsthall blir utställningshallen en plats även för minnesarbete och samtal. Föreningar och organisationer i Malmö är  inbjudna att delta i samtal som utgår ifrån verket och som undersöker glömskans och minnets roll för antirasistisk kamp. Den 11 maj är Rebecka Katz Thor, som forskar om monument och minnesarbeten i Sverige, inbjuden till samtal som leds av journalisten Shora Esmailian.

Rebecka Katz Thor är forskare och kritiker, baserad i Stockholm. Hon forskar om monument och minnesarbeten i Sverige och internationellt och frågor om sårbarhet, sörjbarhet och reparationer. I forskningsprojektet Ihågkom oss till liv – Sårbara minnen i ett blivande monument, minnesmärke och museum följer hon utvecklingen av ett svenskt Förintelsemuseum, ett monument över den svenska kolonialismen och ett antirasistiskt monument i Malmö. Forskningen adresserar hur samtida diskussioner av offentlig hågkomst kan förstås i relation till begreppen sårbarhet och sörjbarhet, uppdragsgivarens roll och hur framtida minnespraktiker kan vara öppna för en variation av estetiska uttryck, röster och erfarenheter.

Shora Esmailian arbetar som kulturjournalist och författare och skriver mestadels för HD-Sydsvenskan kultur och Aftonbladet kultur. Hennes texter är mest inriktade på idédebatt och samhällsfrågor såsom migration och rasism, miljö- och klimat, Mellanöstern, facklitteratur och barnkultur. 

Samtalet är öppet även för publik som inte bokat plats till föreställningen. Samtalet börjar kl 20.15 och dörrarna öppnas fem minuter innan samtalets början för att inte störa pågående föreställning.

Information

Vad: Samtal
När: Tor 11.5 kl 20.15, insläpp 20.10.
Ingång via huvudentrén
Var: Utställningshallen

Ingen anmälan krävs, fri entré