Grafiskt mönster i gult och grönt och texten Glömskans arkiv

Glömskans arkiv

5.5 – 21.5 2023

Glömskans arkiv är ett deltagarbaserat verk som presenteras i tre akter av Amfi. Det behandlar minne, sorg och rasistiskt våld, med Malmö som horisont.

Utgångspunkten är ett lyriskt manifest skrivet av poeterna Felicia Mulinari och Athena Farrokhzad i dialog med sociala rörelser. Manifestet sätt upp i regi av Saga Gärde under våren 2023 på Malmö Konsthall.

Glömskans arkiv görs i samarbete med Amfi och föreställningen är en del av Hela staden är ett monument.

Porträttbilder av Felicia, Athena och Saga
Felicia Mulinari, Athena Farrokhzad och Saga Gärde.
Foto: Stefan Tell, Kajsa Göransson och Rasmus Thord.

Amfi är en plattform för ny dramatik som vill utveckla scenkonsten genom språket. I samarbete med andra scener vill Amfi verka för en kontinuerlig diskussion kring ny dramatik och visa på dramatikerns betydelse för att utveckla scenkonsten i dialog med vår omvärld. Amfi kommer från grekiskans omkring, på båda sidor och är en allvarsam lek med litteraturhistorien och teatern som arena för samtidsfrågor.

Precis som titeln Hela staden är ett monument avslöjar, öppnar utställningen upp tanken för att närma sig staden som ett monument. Verken utforskar hur rasistiska strukturer påverkar de erfarenheter och minnen som gemensamt skapar en stads berättelser.

Det alla verk har gemensamt är att de ställer frågor och säger något viktigt till framtiden. Samtliga verk är skapade specifikt för utställningen och baserade på flera månaders research i och om Malmö.