fbpx
Laddar Events

« All Events

  • This event has passed.

Queer home-making: Shitou & Mingming i dialog med Unicorn

Porträtt av de kinesiska konstnärerna Shitou & Mingming. Mellan porträtten en tecknad bild av två barbröstade kvinnor som går hand i hand, stolta och rakryggade.
De kinesiska konstnärerna Shitou och Mingming lever och arbetar ihop. Nu gästar de Malmö Konsthall för ett artist talk.

Queer home-making: Shitou & Mingming i dialog med Unicorn

klockan

I över 20 år har konstnärerna och livskamraterna Shitou och Mingming skapat, snidat ut, upprätthålligt och delat med sig av ett hem: för egen del, som lesbiska i ett modernt Kina, och för sina gemenskapskretsar. Ett hem som de vid flera tillfällen behövt packa ihop och ta med sig, för att plantera på nytt i utkanten av ännu en by, bärande arvet och manifestet av en queer generation, från en plats till en annan. Möt dem i ett samtal med Unicorn – Artists in Solidarity – som representeras av Ramona Dima och Simona Dumitriu. Samtalet översätts av Jinyan Zeng.

Queera kvinnors berättelser är få även under mer jämlika förutsättningar i historien och helt onämnda i alla andra situationer. Ramona Dima och Simona Dumitriu, som är livs-och arbetspartners, har vittnat om deras frånvaro i många år. Genom research gräver de upp efterlevande minnen som blir alltmer mikroskopiska, likt skärvor av krossad terrakotta, snart så små som sandkorn som glider en ur händerna. Att känna till berättelserna som förankrar en queer persons samtid är en avgörande del i skapandet av ett queert hem, ett hopp om gemenskap, en självvald familj. I samtalet på Malmö Konsthall minns vi förgångna berättelser och finner den röda tråden som förenar dem, i ett försök att skapa ett hem för dem, på en ny plats.

Unicorn – Artists in Solidarity är en Malmöbaserad, interdisciplinär grupp, kulturarbetare som organiserar workshops, läscirklar och stadsvandringar utöver ett nu välkänt residensprogram för konstnärer. Medlemmarna, som har varierat under åren, sammanfogas i övertygelsen av konst som verktyg för social förändring, läkande och gemenskapsbyggande. Mer om Unicorn.

”I ett foto taget av Shitou den 2 augusti, 2008, en varm sommareftermiddag, bär jag min nakna bebis, medan jag minglar med det lesbiska konstnärsparet Shitou och Mingming i deras hem i den östra utkanten av Beijing. För mig var det ett av få sociala tillfällen medan jag var övervakad och emellanåt i husarrest, vilket definierade min tillvaro som medborgarrättsaktivist på 2000-talet. Interaktioner med medlemmar i queera konstnärskretsar uppstod genom vänskaperna vi formade. Jag kände mig lugn, älskad och omhändertagen i Shitou och Mingmings hem. Dessa interaktioner hjälpte mig att sakta återupptäcka mig själv i mötet med mjukt och relationellt statligt förtryck.”

Jinyan Zeng, ”Queering Community. Affect of Visuality in the Sinosphere”, 2023

Information

Vad: Artist talk
När: Torsdag 23.11, 18:30–20:00
Var: Verkstan

Ingång: Via restaurang Smak, Uppsamling vid Konsthallens bokhandel

Ingen anmälan krävs, fri entré

Samtalet genomförs som en programpunkt under Förbjuden kulturvecka. Mer om Förbjuden kulturvecka.

Shitou (född 1969) är en kinesisk aktivist, artist, filmskapare, multimedia konstnär, och queer ikon. Hon har varit aktiv i den kinesiska gayvärlden sedan 1990-talet och var den första lesbiska kvinnan att komma ut på kinesisk tv. Efter medverkan i filmen ”Fish and Elephant”, som hade ett lesbiskt tema, regisserade Shitou ett antal filmer, många i samarbete med sin partner, Mingming: ”Dyke March” (2002), ”Women Fifty Minutes” (2006) och ”We Are Here” (2015). Hon är en av initiativtagarna till China Queer Independent Film group (CQIF, 2008).

Ramona Dima forskar inom genusvetenskap och queer teori med sydöst-europeisk inriktning. Simona Dumitriu är konstproducent, författare och curator.

Jinyan Zeng är filmskapare och postdoc på Centrum för öst-och sydöstasienstudier på Lund universitet. Hennes research fokuserar på genus och sexualitet, kultur och politik, intellektuell identitet och social aktivism, såväl som etnicitet, med specifik betoning på Kina.