fbpx
Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Performance med Ingela Ihrman: Jättemusslan

Ingela Ihrman sittandes på golvet i ett av hennes verk som ser ut som en stor mussla. Dräkten är av ljus tyll och ett mörkblått tyg som slingrar sig runt och uppepå dräkten. Hon har en knuten skärm för ansiktet som hör till dräkten.
Ingela Ihrman, Jättemusslan – Det inre havet. Foto: Helene Toresdotter

Performance med Ingela Ihrman: Jättemusslan

klockan

Ingela Ihrman – Frutti di Mare – är en utställning där konstnären i sina verk undersöker människans komplicerade förhållande till sig själv och andra levande varelser. Genom att iklä sig sina skulpturala kostymer söker hon sig själv i någon annan – i passionsblomman, jätteuttern, grankotten eller musslan – och utforskar med humorn som verktyg vad det innebär att vara någon eller något. Performancen Jättemusslan iscensätts nu för andra gången efter premiärvisningen i samband med hennes utställning på Moderna Museet Malmö 2020.

Det inre havet – Jättemusslan är en högläsningsperformance som senast utspelade sig i Ingela Ihrmans lägenhet i bostadsområdet Seved i Malmö 2020. Klädd i en gigantisk musselmantel av blått sidentyg, akrylfärg och olika sorters plast låg hon i sitt badkar medan hon läste texter från Seaweedsbladet #1 – en tidning hon gjorde 2017 som delades ut till 3500 hushåll i Seved. Genom olika slags texter, bilder och illustrationer ser tidningen på platsen Seved med en blick färgad av posthumanism, populärvetenskap och det svåra och underbara med relationer.

Det finns ett membran mellan de inre organen i en jättemussla och det hårda kalkskalet. Membranet kallas manteln och det är här – mellan det hårda som omsluter det mjuka – som pärlor utvecklas. När jag bär manteln blir min kropp musslans mjuka inre och badkaret det hårda skalet. Lägenhetens betongväggar bildar strukturen som musslan vistas i.

Ingela Ihrman

Höstens utställning på Malmö Konsthall är den hittills största presentationen av den internationellt uppmärksammade svenska konstnären Ingela Ihrman. Läs mer om utställningen här.

Information

Vad: Performance
När: Sön 1.10 kl 13.30–14

Drop in, fri entré