fbpx
Bild av person iklädd en dräkt som föreställer ett halvt fikon
Ingela Ihrman, Ett fikon, 2020. Stillbild från video (något beskuren). Courtesy konstnären.

Ingela Ihrman

30.9 2023 – 14.1 2024

Ingela Ihrman undersöker i sitt konstnärskap på ett lekfullt sätt vad det innebär att vara människa. Med humor och strävsamt allvar lyfter hon frågor rörande identitet och tillhörighet genom att se närmare på andra livsformer och hur vi relaterar till varandra. Hon fokuserar på de starka känslorna i vardagen som begär, lust, längtan och ensamhet.

Nyfikenhet och en vilja att försöka förstå präglar Ingela Ihrmans arbetssätt, där vetenskapliga fakta och fältstudier kan fungera som utgångspunkter. Hon arbetar med skulptur, performance, video och text och använder ofta vardagliga, igenkännbara och bräckliga material. I sina verk ifrågasätter hon hur vi systematiskt kategoriserar och exploaterar naturen – som vi ju själva är en del av – samtidigt som vi gärna längtansfullt lyfter fram den som något orört och ursprungligt.

Med hjälp av skulpturala kostymer antar hon bokstavligen andra levande arters skepnad och utforskar samtidigt sin egen kropps möjligheter och begränsningar. Vad innebär det att vara någon eller något? Hur formas ett jag i en kropp? Vilken betydelse har kroppen för hur vi ser på världen och hur vi blir sedda? Kostymen blir ett extra lager hud och kött som inkapslar och döljer den egna konturen till förmån för en annan. Ihrman ser sina performance som sociala situationer där betraktaren är med och realiserar verket tillsammans med henne.

Utställningen på Malmö Konsthall blir den hitintills största presentationen av Ingela Ihrmans konstnärskap.

Ihrman är född i Kalmar 1985 och utbildad vid Konstfack i Stockholm. Hon bor och arbetar i Malmö. Hon har tidigare ställt ut bland annat på Åstorps konsthall (2022); Karlin Studios / FUTURA, Prag (2021); Nordiska paviljongen, 58:e Venedigbiennalen (2019); Kristianstads konsthall (2018); der TANK, Institut Kunst, FHNW Academy of Art and Design, Basel (2017) samt Tensta konsthall, Stockholm (2016).

Vernissage fredagen den 29 september