fbpx
En människa i en dräkt av Ingela Ihrman, föreställande tarmtång.
Ingela Ihrman, A Great Seaweed Day: Tarmtång, 2019.
Foto: Helene Toresdotter

Ingela Ihrman – Frutti di Mare

30.9 2023 – 14.1 2024

Ingela Ihrman undersöker i sitt konstnärskap på ett lekfullt sätt vad det innebär att vara människa. Med humor och strävsamt allvar lyfter hon frågor rörande identitet och tillhörighet genom att se närmare på andra livsformer och hur vi relaterar till varandra. Hon fokuserar på de starka känslorna i vardagen som begär, lust, längtan och ensamhet.

Nyfikenhet och en vilja att försöka förstå präglar Ingela Ihrmans arbetssätt, där vetenskapliga fakta och fältstudier kan fungera som utgångspunkter. Hon arbetar med skulptur, performance, video och text och använder ofta vardagliga, igenkännbara och bräckliga material. I sina verk ifrågasätter hon hur vi systematiskt kategoriserar och exploaterar naturen – som vi ju själva är en del av – samtidigt som vi gärna längtansfullt lyfter fram den som något orört och ursprungligt.

Med hjälp av skulpturala kostymer antar hon bokstavligen andra levande arters skepnad och utforskar samtidigt sin egen kropps möjligheter och begränsningar. Vad innebär det att vara någon eller något? Hur formas ett jag i en kropp? Vilken betydelse har kroppen för hur vi ser på världen och hur vi blir sedda? Kostymen blir ett extra lager hud och kött som inkapslar och döljer den egna konturen till förmån för en annan. Ihrman ser sina performance som sociala situationer där betraktaren är med och realiserar verket tillsammans med henne.

Utställningen på Malmö Konsthall blir den hitintills största presentationen av Ingela Ihrmans konstnärskap. I utställningens audioguide berättar Ihrman själv om sina verk. Ladda ner appen A guided tour gratis via App Store eller Google Play.

Konstnären Ingela Ihrman fotograferad mot ljus bakgrund.
Ingela Ihrman 2023. Foto: Helene Toresdotter

Ihrman är född i Kalmar 1985 och utbildad vid Konstfack i Stockholm. Hon bor och arbetar i Malmö. Hon har tidigare ställt ut bland annat på Åstorps konsthall (2022); Karlin Studios / FUTURA, Prag (2021); Nordiska paviljongen, 58:e Venedigbiennalen (2019); Kristianstads konsthall (2018); der TANK, Institut Kunst, FHNW Academy of Art and Design, Basel (2017) samt Tensta konsthall, Stockholm (2016).

Lördag 30.9 kl 11: Passionsblomman
Söndag 1.10 kl 13.30: Jättemusslan
Lördag 14.10 kl 13.30: Granen vandrar
Lördag 14.10 kl 15: Giant Otter Giving Birth
Söndag 15.10 kl 13.30: Ett fikon
Lördag 4.11 kl 13.30: Amorphophallus titanum
Söndag 5.11 kl 13.30: Jättenäckrosen Victoria amazonica blommar
Söndag 5.11 kl 15: Redskapsgymnastik
Fredag 12.1 kl 18: Oljefågelns unge

Performanceverket Juicebaren är öppen lördagar kl 13–16

I november visas teaterföreställningen Vilka är ni? med Ögonblicksteatern i Umeå i utställningshallen. Ingela Ihrman har skapat föreställningen, kostymer och scenografi i nära samarbete med regissör och dramatiker Maja Salomonsson.

Sex skådespelare gestaltar karaktärer från växt- och djurriket och samtalar med publiken om vad det innebär att vara någon eller något. Vad innebär det att spela en roll, och vem bestämmer vem du är?

Speldatum:
Onsdag 15.11 kl 18 (med efterföljande samtal)
Fredag 17.11 kl 18
Lördag 18.11 kl 10 och 18

Föreställningen är gratis men platsbokning krävs. Bokningen öppnar i början av oktober.

Två händer som håller om en stor dräkt som föreställer tarmtång.
Ingela Ihrman, A Great Seaweed Day: Tarmtång, 2019 (detalj).
Foto: Helene Toresdotter
En blomknopp som är en del av verket Passionsblomman/The Passion Flower av Ingela Ihrman.
Ingela Ihrman, Det inre havet: Passionsblomman, 2017 (detalj) 
Installationsbild der TANK, Basel 2017
Foto: Claude Barrault
En människa i groddräkt sitter på marken mot glasdörrar - verk av Ingela Ihrman.
Ingela Ihrman, Grodan och solen går ner i havet, 2015.
Foto: Helene Toresdotter