fbpx
Laddar Events

« All Events

  • This event has passed.

Malmö Scenfest: Skjortkravallerna

Muralmålning av person i svartvit iklädd orange kavaj och grön kjol och med handen utsträckt i en vädjande gest.
Alla Tiders Teater ger en föreläsning om föreställningen Skjortkravallerna med premiär i sommar.

Malmö Scenfest: Skjortkravallerna

klockan

Hur är det att skriva för platsspecifik vandringsteater och hur förhåller man sig till en historisk bakgrund? Välkommen på en föreläsning om manuset till vandringsföreställningen Skjortkravallerna. Föreställningen handlar om den stora textilstrejken 1905 när 1500 sömmerskor gjorde uppror mot rättsväsende, polis och arbetstagaren Stenströms skjortfabrik under en mörk kravallnatt.

Alla Tiders Teater är en frigrupp som spelar platsspecifik teater. I sommar ger de vandringsföreställningen Skjortkravallerna i Höganäs och Helsingborg. För manuset står dramatikern EliSophie Andrée, som nyligen fått dramatikerstöd för projektet från Sveriges författarfond, och på Malmö Konsthall berättar om arbetet med föreställningen.

Den nyskrivna vandringsmusikalen Skjortkravallerna är en modern och nutida berättelse trots att den speglar en hundra år gammal historia. Nämligen den stora textilstrejken 1905 på Stenströms skjortfabrik då över 1500 sömmerskor gjorde en gemensam sak och gick ut i strejk, på banderollerna stod det ”bättre arbetsvillkor och högre lön”. Efter en tung natt fylld av kravaller och polisbrutalitet vände sig hela Helsingborg mot Stenströms och ställde sig i stället på de blåslagna sömmerskornas sida. Efter nya förhandlingsmöten gick sömmerskorna vinnande ur striden.

Programmet ingår i Malmö Scenfest 2023.

Vad: Föreläsning
När: Lör 25.3 kl 12, insläpp från 11.30
Var: C-salen
Språk: Svenska

Fri entré, ingen anmälan krävs

Samarr. Malmö Scenfest