fbpx
Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Radical Love: care as resistance

Tecknad bild av ett sällskap som inkluderar människor av olika bakgrund, etnicitet, hudfärg, sexualitet och kön i kärleksfull gemenskap.
Radical love utforskar omsorgspraktiker i queera och BIPOC-gemenskaper som motstånd mot växande nyfascism, islamofobi, rasism och transfobi i samhället. Illustration: Hanna Böhm.

Radical Love: care as resistance

klockan

Radical love: care as resistance gästar utställningen FLIGHT. Projektet Radical love utforskar omsorgspraktiker i queera och BIPOC-gemenskaper som motstånd mot växande nyfascism, islamofobi, rasism och transfobi. Programmet är huvudsakligen på engelska.

Samuel Girma och Sam Hultin bjuder in dig till en kväll av Radical love: care as resistance på Malmö Konsthall. De serverar vegansk soppa (kostnadsfritt), presenterar sitt arbete och visar kortfilmen Monangambé (1968) av Sarah Maldoror (1929–2020). Filmen gjordes med amatörskådespelare under Angolas väpnade kamp för frihet och självstyre. Avslutningsvis samtalar Samuel Girma och Sam Hultin med curator Tawanda Appiah om utställningen FLIGHT utifrån begreppet omsorg.

Under hösten 2022 organiserade Samuel Girma och Sam Hultin Radical love: care as resistanceIASPIS i Stockholm på inbjudan av Valerio Del Baglivo. Serien gästades av Hil Malatino, Judith Kiros, Valerie Kyeyune Backström, Zafira Vrba Woodski, Jonelle Twum, Levi Appelton, Asynja Grey, och Lynnee Denise.

Program

18.00 Dörrarna till Verkstan öppnas. Vegansk soppa serveras.

18.30 Samuel Girma och Sam Hultin presenterar serien Radical love: care as resistance.

19.00 Samuel Girma berättar om filmskaparen Sarah Maldoror och visar hennes kortfilm Monangambé (1968).

19.30 Samtal om FLIGHT utifrån begreppet omsorg med Sam Hultin, Samuel Girma och curator Tawanda Appiah.

Vad: Programkväll med soppa, samtal & film
När: Ons 22.3 kl 18–20.30
Var: Verkstan/utställningshallen
Språk: Engelska

Drop in, fri entré

Sam Hultin är konstnär och baserad i Stockholm. Hen arbetar utifrån sitt intresse för queer historia, identitet och gemenskap och utforskar kopplingar mellan personliga erfarenheter och politiska och sociala strukturer. Genom stadsvandringar, allsång och jubileer bjuder Sam Hultin ofta in queera gemenskaper att tillsammans aktivera delar av en queer historia.

Samuel Girma är en Stockholmsbaserad film- och konstcurator, såväl som aktivist och medgrundare av den antirasistiska, intersektionella och feministiska plattformen Black Queers Sweden. Han är född och uppvuxen i Etiopien och flyttade till Sverige som 13-åring vilket har påverkat hans syn på svarthet och migration. Mycket av Samuel Girmas arbete, konst och skrivande utgår från och centrerar svarta kroppars erfarenheter.

Tawanda Appiah är en zimbabwisk curator, forskare och författare baserad i Malmö. Just nu är han aktuell som curator för utställningen FLIGHT på Malmö Konsthall, som presenterar verk av Frida Orupabo, Kudzanai Chiurai och Eric Magassa. Utställningen handlar om vad som kommer till ytan när vi kritiskt granskar vår historia.

Sarah Maldoror (1929–2020) var en fransk filmskapare med rötter i Franska Västindien som i sina filmer intresserade sig för olika antikoloniala- och solidaritetsrörelser i Afrika. Hon blandade gärna fiktion med det dokumentära. Hon är främst känd för långfilmen Sambizanga från 1972 om kriget i Angola (1961–1974). Sarah Maldoror sade ”Som filmskapare spelar jag en kulturell roll. Det som intresserar mig är att forska kring filmer om Afrikas historia, för vår historia har skrivits av andra, inte av oss”.

Tre porträttbilder. Längst upp till vänster syns Sam Hultin, till höger Samuel Grima, och längst ner till vänster curator Tawanda Appiah
Sam Hultin (Foto: Miki Anagrius), Samuel Girma (Foto: Kalle Jonsson) & Tawanda Appiah (Foto: Helene Toresdotter)