fbpx
Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Författarsamtal med Leif Holmstrand & bokreleaser

Uppslag av bok med teckningar teckande på textsidorna.
I utställningen ”Termiternas liv: Slutet” har Leif Holmstrand tecknat över sidorna i den belgiske författaren Maurice Maeterlincks bok ”Termiterns liv”.

Författarsamtal med Leif Holmstrand & bokreleaser

klockan

I konsthallens pågående utställning uppmärksammas Leif Holmstrand i sina många olika roller: konstnär, musiker, curator, konstsamlare och författare. Som författare släpper han nu diktverket ”Community”, en bok han arbetat med under 25 års tid. Samtidigt ger Vendels förlag ut ”Termiternas liv” av Maurice Maeterlinck i nytryck, ett verk som inspirerat Holmstrand till både titel och tematik i hans utställning. Välkommen på en kväll av författarsamtal, bokpresentationer- och releaser. Medverkande under kvällen är Leif Holmstrand, Lina Rydén Reynols, Johan Jönsson, Göran Hjalmarsson och Torill Kornfeldt.

Leif Holmstrand som författare

Leif Holmstrand debuterade 2002 med diktsamlingen ”Stekelgång”, samma år som har utexaminerades från Konsthögskolan i Malmö. Efter det har han gett ut ett fyrtiotal litterära verk. Det nya diktverket ”Community” har han arbetat med under 25 års tid och ger ut boken på det egna förlaget Pa-Parant. Under kvällen samtalar Holmstrand och hans förläggare  Lina Rydén Reynols på Albert Bonniers förlag om hans författarskap.

”Community” innehåller dikter, prosalyrik och lyrisk dramatik. Boken består av hopvävda poetiska texter, mestadels arrangerade i två spalter som kan läsas parallellt. Många avsnitt är byggda på material från olika internetcommunities, andra på idéer om det lyriskt sköna eller på olika sorters akuta vittnesmål – egna och andras. Sorg, både enskild och allmän, avhandlas i surrealismens gränstrakter, ofta som en sorts besvärjelseramsor. Områden som tangeras är den sinnliga kärleken och dess mörkare motpart, kroppen, ilskan och omvårdnaden.

Samtal om ”Termiternas liv”

I ett samtal med Vendels förlag djupdyker vi i ”Termiternas Liv” som nu kommit i moderniserad översättning. Vad gör den läsvärd och aktuell nog att åter sätta i läsarnas händer ett helt århundrade senare? Förläggaren och redaktören Johan Jönsson diskuterar boken med Göran Hjalmarsson, som har bearbetat översättningen, och författaren och vetenskapsjournalisten Torill Kornfeldt, som har skrivit efterordet. ”Termiternas liv” är en genomgående inspirationskälla i Holmstrands utställning, där skulpturer och konstverk jämför termiternas kollektiva skapande och individuella särdrag med mänskliga förhållanden.

Program:

17:00: Förmingel & boksignering med Leif Holmstrand
17:30–18:00: Johan Jönsson, Göran Hjalmarsson & Torill Kornfeldt pratar om boken ”Termiternas liv”.
18:00–18:45: Samtal mellan Leif Holmstrand och Lina Rydén Reynols, förläggare på Albert Bonniers förlag
18:45–19:00: Avrundning & frågor 

Mat & dryck

Dryck med plocktallrik för kvällen kan förbeställas via restaurang Smak. Priset för en plocktallrik med ett glas (vin/öl/alkoholfritt) och plockmat (vegetariskt/kött) är 239 kronor och kan bokas via info@restaurangsmak.se senast måndagen den 18 mars.

Läs mer om ”Termiternas liv” på Vendels förlags hemsida

Information

Vad: Författarsamtal & bokreleaser
När: Onsdag 20.3 klockan 17–19
Var: Restaurang SMAK

Drop in, fri entré

I samarbete med Vendels förlag

Dryck med plocktallrik för kvällen kan förbeställas via restaurang Smak på info@restaurangsmak.se – prisinfo i texten