fbpx
Laddar Events

« All Events

  • This event has passed.

Artist talk med konstnärerna i FLIGHT

Porträttbilder av konstnär Kudzanai Chiurai, curator Tawanda Appiah och konstnär Eric Magassa.
Kudzanai Chiurai: Foto/photo: Courtesy konstnären/the artist; Tawanda Appiah: Foto/Photo: Helene Toresdotter; Eric Magassa: Foto/Photo: Peter Claesson


Artist talk med konstnärerna i FLIGHT

4.2 2023

Vad händer när vi ser närmare på vår historia och dess mörkaste vrår? Utställningen FLIGHT presenterar tre konstnärer som med olika uttryck riktar nytt ljus mot vårt koloniala förflutna och uppmärksammar dess ekon i vår egen tid. Möt två av konstnärerna, Kudzanai Chiurai och Eric Magassa, i ett samtal med utställningens curator, Tawanda Appiah. Samtalet förs på engelska.

Grupputställningen FLIGHT sammanför tre samtidskonstnärer – Kudzanai Chiurai, Frida Orupabo och Eric Magassa – som i sin konst fokuserar på minne och uppgörelse. Utställningen rymmer en rad olika tekniker, såsom collage, fotografi, ljud, video och trycksaker. Den presenterar narrativ, abstraktioner och kritiska fabuleringar som kopplar samman några av vår tids viktigaste frågeställningar med häpnadsväckande visuella gestaltningar. I ett samtal med utställningens curator Tawanda Appiah pratar konstnärerna om sin konstnärliga praktik och processen kring utställningen.

Kudzanai Chiurai är född 1981 i Harare, Zimbabwe, där han bor och verkar i dag. I sitt arbete, som till stor del fokuserar på politisk och ekonomisk ojämlikhet och konfliktlösning i postkoloniala samhällen, förenar han flera olika medier. Chiurais The Library of Things We Forgot to Remember visas i Malmö för första gången. Det är ett ljud- och bildarkiv grundat 2017 som är uppbyggt av svart motstånd, solidaritet och kollektivism. Biblioteket förvaltar en omfattande samling ljudinspelningar och verk på papper med kopplingar till olika frihetsrörelser på och bortom den afrikanska kontinenten. 

Eric Magassa är född 1972 i Göteborg, där han bor och arbetar. Han arbetar tvärkonstnärligt med måleri, fotografi och collage genom vilka han utforskar frågor om identitet, mellanförskap och dess koppling till minnen och platser. Magassa har sina rötter i Sverige, Frankrike och Senegal, och det återspeglas ofta i hans verk. Hans metod bygger på förskjutningar av narrativ, gärna med masken som konfliktyta. 

Information

Vad: Artist talk
När: Lör 4.2 kl 14–15.30
Språk: Engelska

Ingen anmälan krävs, fri entré
Ersätter ordinarie visning