fbpx
Färgstark bild av Sun Ra i en egyptiskinspirerad silkesstass.
Sun Ra i kostym för filmen ”Space is the Place”, 1972. Fotograf okänd.

Sun Ra – Afrofuturism

18.8–12.9 2021

Under slutet av 1990-talet började kulturkritiker benämna afroamerikansk science fiction, musik och konst ”afrofuturism”. Afrofuturism kombinerar element av science fiction, historisk fiktion och magisk realism med en kritik av vitheten som norm.

En utomjordisk jazzmusiker

Jazzorkestern The Sun Ra Arkestra var den första i världen att introducera afrofuturism i sin musik. Sun Ra var pianist, kompositör och bandledare för jazzorkestern. Under fyra decennier, från tidigt 1950-tal fram till 1993, då Sun Ra lämnade jorden, lyckades han både förtjusa och förvirra folk med sina filosofiska tankar, sin stil och sin musik som snabbt kunde växla från svängiga melodier till atonalt kaos. Sun Ra, som beskrivits som en utomjordisk jazzmusiker med kosmisk stil, skapade med sin musik ett helt eget universum.

Fotoutställning i Mellanrummet

Malmö Konsthalls utställning Sun Ra visas i Mellanrummet under perioden 18.8–12.9. Utställningen är curaterad av Elena Wolay, musikjournalist, DJ, föreläsare, bandbokare, musikproducent och curator. Sedan 2011 har hon drivit plattformen Jazz Är Farligt – en livescen, tidning, festival och ett bokningsbolag – och har under många års tid beskrivits som en av de mest drivande krafterna på Sveriges alternativa musikscen.

Konferens om afrofuturism

I samband med utställningen arrangerar Wolay den 4 september en konferens om afrofuturism på Malmö Konsthall. Under konferensen kommer hon själv att ge oss en introduktion till Sun Ras värld. Utställningen görs i samarbete med Musikverket. Konferensen filmades och kan ses på YouTube.

Projektet har erhållit stöd från Öppna Malmö – Malmö stads satsning 2020–2022 för att motverka rasism i Malmö stad.

Information

Fotoutställningen om Sun Ra visas i Mellanrummet & vitrinerna på Malmö Konsthall