fbpx
Leo Nilsson sitter vid ett piano. I bakgrunden syns stolar och lite publik.
Leo Nilsson, kompositör och musiker, repeterade inför sin konsert med elektronisk musik i december. Malmö Konsthall, 1978-1979. Fotograf: Malmö Konsthall

Scale House

9.12 1978 – 11.2 1979

Ett skulpturprojekt av de tre danska konstnärerna Stig Brøgger, Hein Heinsen och Mogens Møller. Idén med projektet var en jämförelse mellan nya och gamla värden. Konstnärerna hade tidigare visat ett likartat projekt som Danmarks representanter på Biennalen i Venedig samma år.

Performance Dadaland genomförs i konsthallens hörsal med konstnärerna Anna Banana och Bill Gaglione 19.11 1978.

Det går an av Carl Jonas Love Almqvist inledde ett unikt samarbete mellan två institutioner, Malmö Konsthall och dåvarande Malmö Stadsteater. Eva Sköld, regissör på Stadsteatern hade upptäckt konsthallens svarta rum och ville pröva nya idéer. Pjäsen fick berömmande recensioner. Skådespelarna Tove Granditsky, Thomas Engelbrektsson tillsammans med Eva Sköld under en av repetitionerna. Efter framgången med Det går an fortsatte samarbetet på Konsthallsscenen med Tom Stoppards enaktare Efter Magritte, Okot p´Biteks diktverk Den politiske fångens sång, Eugène Ionescos Stolarna, Gun Eks Käraste Bröder m fl.

Performance Dadaland med konstnärerna Anna Banana och Bill Gaglione. De båda står på sen iförd svart klänning respektive mörk kostym. Bill har en skylt framför sina ögon samt är inlindad i toapapper.
Anna Banana och Bill Gaglione. Malmö Konsthall, 1978-1979. Fotograf: Malmö Konsthall
En person iförd hjälm håller en annan persons armar bakom dens rygg. Båda är vända mot kameran och personen med sina armar bakom sin rygg har ett ansiktsuttryck som tolkas som smärta eller lidande.
Den politiske fångens sång. Malmö Konsthall, 1978-1979. Fotograf: Jan Uvelius
En svartvit bild som visar tre personer från axlarna och upp. Två av personerna bär kavaj och plommonstop. En tredje person i bakgrunden, lätt ofokuserad, iför hatt som kan tolkas som en polisuniform.
Tom Stoppards enaktare Efter Magritte. Malmö Konsthall, 1978-1979. Fotograf: Jan Uvelius
En svartvit bild på fyra trästolar som står på rad. De två i mitten är vitmålade och de på kanterna är i en mörkare ton. I vänster kant av bilden syns en bit av en annan stol.
Stolarna av Eugéne Ionesco. Malmö Konsthall, 1978-1979. Fotograf: Laszlo Bogardy