fbpx
Ett verk inspirerat av science fiction med en stor ljuskub i förgrunden med en gestalt som ser ut som en tv-spelskaraktär. I bakgrunden stora metallrör framför ett öga. Färgvärlden är lila, grön, blå och svart.
Sandra Mujinga. ”Closed Space, Open World”, 2022. Videoinstallation
Verket skapades ursprungligen för SOLO OSLO på MUNCH (2022)
Foto: Helene Toresdotter
 

Closed Space, Open World

11.6–4.9 2022

Sandra Mujinga (född 1989 i Goma) är en kongolesisk-norsk konstnär som arbetar med flera olika tekniker – bland annat skulptur, video och textil – kring teman som övervakning, identitet och synlighet. I konstnärskapet syns spår från både traditionellt hantverk och modern digital teknologi vilket resulterar i ett mångsidigt visuellt språk. Sandra Mujinga har på senare tid uppmärksammats via utmärkelsen Preis der Nationalgalerie 2021 i Berlin samt för sin medverkan i 2022 års Venedigbiennal.

Frågor om identitet och digital närvaro

Frågor kring identitet och vår digitala närvaro väcks ofta i Sandra Mujingas konst, till exempel i form av ”avatarer”, de figurer eller gestaltningar vi själva väljer att framträda med och vars karaktäristiska drag vi själva styr över. I Mujingas konstnärskap finns ett utforskande av dynamiken mellan färg och ljus, mellan det svarta och den gröna färg som i vår tid fungerar som en ”green screen” – ett tomrum där vad som helst kan placeras i digital postproduktion.

En mörk värld inspirerad av science fiction

I verket ”Closed Space, Open World” använder Sandra Mujinga ny teknik som utgångspunkt för att utforska en bildvärld inspirerad av science fiction, afrofuturism och internetkultur. Sandra Mujinga har skapat en installation där tre monsterliknande skulpturer projicerar rörliga bilder av en figur – en avatar Mujinga har skapat tillsammans med konstnären Saphira Nancy – på frostade plexiglasväggar. Besökarnas silhuetter smälter samman med figurens, vars form är inspirerad av tecknade superhjältar och science fiction. Avataren kan beskrivas som ”postmänsklig” genom att den varken är djur eller människa, verklig eller imaginär, utan snarare en formförändring. Installationen omges av Mujingas karaktäristiska gröna ljus, vilket dels knyter an till den bildvärld som projiceras, dels skapar en fysisk närvaro i utställningsrummet.

Till Sandra Mujingas hemsida

Sandra Mujinga bor och arbetar i Oslo och Berlin. Mellan 2010–2015 utbildade hon sig vid Konsthögskolan i Malmö samt vid Konstakademin i Wien 2014. Sandra Mujinga har nyligen varit aktuell med separatutställningar på Munchmuseet i Oslo, Vleeshal Center for Contemporary Art i Middelburg, Nederländerna, Croy Nielsen i Wien och skapat ett verk för Swiss Institute i New York. Closed Space, Open World skapades ursprungligen för SOLO OSLO på MUNCH (2022).


Färgporträtt av Sandra Mujinga i hennes atelje
Sandra Mujinga. Foto: Chai Saeidi
Ett abstrakt science fiction verk som verkar föreställa en figur som springer ut ur ett svart hål.
”Closed Space, Open World”, 2022. Stillbild från film
Verket skapades ursprungligen för SOLO OSLO på MUNCH (2022)
Foto: MUNCH
Ett verk inspirerat av science fiction med metalliska rör i förgrunden och två skärmar med figurer som ser ut att komma från tv-spel i bakgrunden. Färgvärlden är lila, grön, blå och svart.
”Closed Space, Open World”, 2022. Videoinstallation
Verket skapades ursprungligen för SOLO OSLO på MUNCH (2022)
Foto: Helene Toresdotter
Ett verk inspirerat av science fiction med en stor ljuskub i förgrunden och metalliska rör i bakgrunden. Färgvärlden är lila, grön, blå och svart.
”Closed Space, Open World”, 2022. Videoinstallation
Verket skapades ursprungligen för SOLO OSLO på MUNCH (2022)
Foto: Helene Toresdotter