fbpx
Grafisk bild av bokstäver i svart grått och vitt.
Detalj bokomslag. Fotograf okänd.

SAMIZDAT

6.11 – 8.12 2019

I höst är det 30 år sedan nyckelknipporna rasslade över Václavplatsen i Prag under Sammetsrevolutionen. Den nya tiden i Tjeckoslovakien skulle ledas av de intellektuella rösterna, dramatikern Václav Havel ledde Medborgarforum på teatern Laterna Magica och skulle bli landets nya president, men under kommunisttiden var författare som Ivan Klíma, Milan Kundera, Jaroslav Seifert, Franz Kafka, Bohumil Hrabal, och för all del Astrid Lindgren, förbjudna att publiceras.

Likväl förmådde den förbjudna litteraturen att skildra livet under förtrycket, dess apparatur och hopplösheten i att inte kunna uttrycka sig – eller att finna vägar att kunna göra det. En väg var genom att ge ut böckerna i samizdat. Böcker som skrevs på karbonpapper på skrivmaskin och sedan spreds från hand till hand. Under fyra årtionden var detta utgivningsformatet från först religiösa skrifter och katolska dikter till politiska stridsskrifter, Havels pjäser, Jáchym Topols dikter, Josef Škvoreckýs romaner och Bröderna Lejonhjärta, 1984, och litterära klassiker.

I samarbete med samizdatbiblioteket Libri Prohibiti i Prag arrangerar Malmö Konsthall och Stadsbiblioteket en utställning med samizdatböcker, smuggelböcker från exilförlag och produktionsmaterial från en tid i vår närhistoria då böckerna var ett ständigt hot mot makten, för att påminna oss om att det fria ordet aldrig är att ta för givet.

Information

Vernissage onsdag 6.11 kl 18–21, mingel 18–19

Föredrag kl 19 i C-salen: Samizdat – när det fria ordet går från hand till hand: Föredrag av Martin Machovec, redaktör, litteraturkritiker samt översättare. Machovec var verksam som samizdatförläggare i det kommunistiska Tjeckoslovakien. Samarr. Stadsbiblioteket och ABF Malmö.

Visas med anledning av Michael Rakowitz utställning The Invisible Enemy Should Not Exist (Room G).

Samarr Stadsbiblioteket, Tjeckiska Ambassaden i Stockholm och Czech Literary Centre i Prag.