fbpx
Ett stort vattenfyllt konstverk formad som en stjärna med en kajak i mitten.

Roman Signer, ”Wasserinstallation”, 1999. Courtesy Bonnefanten Maastricht, collection Bonnefanten. Foto: Helene Toresdotter

Roman Signer

3.6 – 10.9 2023

Under sin över femtio år långa karriär har Roman Signer genom att bearbeta material i olika tidsbaserade processer vänt och vridit på idéer om vad en skulptur kan vara. Signers konstnärskap har kommit att representera en egen stilart inom skulpturgenren och han anses i dag vara en av de främsta representanterna för process- och konceptkonst. Utställningen på Malmö Konsthall är Signers första stora separatutställning i Sverige och presenterar verk och filmer från hela hans karriär, från 1970-talet fram till i dag.

Skapandet av tidsskulpturer

Roman Signers produktiva konstnärskap präglas av nyfikenhet, uppfinningsrikedom och lekfullhet. Begrepp som tid, rörelse och gravitation är avgörande beståndsdelar i skapandet av de dynamiska skulpturer som han kallar ”Zeitskulpturen”, tidsskulpturer. Tidsskulpturerna varar ofta bara i några sekunder och undersöker hur fysisk materia påverkas av tyngdlagar, naturkrafter och motorkraft. Klassiska grundelement som eld, vind och vatten kombineras med lättigenkännliga vardagsobjekt – paraplyer, kajaker, bord, stövlar och tunnor – och samverkar i sekundsnabba processer.

Sinnrik humor, spänning och överraskning

Många av föremålen återkommer i flera verk. Signer använder sig av spänning och överraskning när han exponerar föremålen för diverse processer – pyroteknik, rörelseenergi och aerodynamik. Publiken kan i Signers verk betrakta och utforska relationen mellan ordning och kaos, mellan stillhet och ett plötsligt frigörande av energi. Den sinnrika humor som präglar konstnärskapet uppstår i sammanhangen, i inramningen och i den oväntade utvecklingspotential som Signer utsätter föremålen för. 

Första stora separatutställningen i Sverige

Signer jobbar främst med skulptur, foto och video. Utställningen på Malmö Konsthall är Roman Signers första stora separatutställning i Sverige. Utställningen presenterar verk från hela hans karriär, från 1970-talet fram till idag, tillsammans med två nya verk producerade specifikt för Malmö Konsthalls utställning. Sammanlagt visas ett tjugotal skulpturala verk tillsammans med ett sjuttiotal filmade dokumentationer av hans skulpturala processer. Som en hommage till Signers medverkan i skulpturutställningar utomhus, till exempel ”Documenta 8” i Kassel och Skulptur Projekte Münster, installeras också fyra av konstnärens verk i Pildammsparken som en del av utställningen. Urvalet har skett i nära dialog med konstnären och baserar sig på verkens koppling tillväderlek och vattnets egenskaper.

Louisiana Channel intervjuade Roman Signer på plats på Malmö Konsthall. Här kan du se filmen.

Roman Signer (född i Appenzell, Schweiz 1938) har sedan 1971 bott och arbetar i Sankt Gallen i Schweiz. Han har studerat vid Schule für Gestaltung, Zurich, Schweiz (1966), Schule für Gestaltung, Luzern, Schweiz (1969–71) och Academy of Fine Arts, Warszawa, Polen (1971–72). Signers verk har presenterats på prestigefyllda internationella arenor såsom Skulptur Projekte Münster, Tyskland (1987), Documenta 8, Kassel, Tyskland (1987) och Venedigbiennalen, Italien (1999).

Signer har sedan 1970-talet gjort flertalet soloutställningar, bland annat dessa:

 • FRAC Franche-Comté, Besançon, Frankrike (2022)
 • Kunstmuseum St. Gallen (2018/1998/1993)
 • Kunsthal Aarhus, Danmark (2017)
 • Barbican Centre, London, England (2015)
 • KINDL Zentrum für zeitgenössische Kunst, Berlin (2014)
 • CAFA Art Museum, Peking, Kina (2014)
 • Swiss Institute, New York (2010)
 • The Fruitmarket Gallery, Edinburgh, Skottland (2007)
 • OK Centrum für Gegenwartskunst, Linz, Österrike (2005)
 • Shiseido Gallery, Tokyo, Japan (2003)
 • Camden Arts Centre, London, England (2001)
 • Bonnefantenmuseum, Maastricht, Nederländerna (2000)
 • Wiener Secession, Wien, Österrike (1999)
 • Galleri Slunkaríki, Ísafjörður, Island (1996)

Porträtt av konstnären Roman Signer, en av hans skulpturer syns suddigt i bakgrunden.
Roman Signer. Foto: Stefan Rohner
Vatten som sprutar ur ett par gummistövlar stående på sandmark.
Roman Signer. ”Wasserstiefel”, 1986
Foto: Marek Rogowiec
Två skidor med simpuffar i en damm där vass syns i bakgrunden
Roman Signer, ”Ski”, 2000.
Foto: Helene Toresdotter