Två svarta stövlar ur vilka det exploderar vatten.

Roman Signer. Wasserstiefel, 1986
Foto: Marek Rogowiec

Roman Signer

3.6 – 10.9 2023

Roman Signer har under sin femtio år långa karriär ägnat sig åt skulpturala processer och genom sin praktik omdefinierat vad en skulptur kan vara. Utställningen på Malmö Konsthall är Roman Signers första stora separatutställning i Sverige och Skandinavien.

Roman Signer jobbar främst med skulptur, foto och video. Han använder genomgående tid, rörelse och gravitation som element i sin konst. Effekten i hans verk skapas genom att han kombinerar grundelement som eld, vatten och vind med lätt igenkännliga vardagsobjekt såsom paraplyer, kajaker och stövlar – och utsätter dem för en oväntad process. Den sinnrika humor som särpräglar konstnärskapet uppstår ur de oväntade sammanhangen, i inramningen och i riktningen, som Signer ger sina verk. 

Utställningen på Malmö Konsthall är Roman Signers första stora separatutställning i Sverige och Skandinavien. Utställningen presenterar verk från hela hans karriär, från 1970-talet fram till idag, tillsammans med nya verk producerade specifikt för Malmö Konsthalls utställning. Sammanlagt visas ett tjugotal skulpturala verk tillsammans med dokumentation av flera skulpturala processer. Som en hommage till Signers medverkan i skulpturutställningar utomhus, till exempel Documenta 8 i Kassel och Skulptur Projekte Münster, visas också några av konstnärens verk i Pildammsparken sommaren 2023.

Roman Signer, född 1938 i Appenzell, är bosatt och verksam i Sankt Gallen, Schweiz.

Porträtt av konstnären Roman Signer.
Porträtt Roman Signer. Foto: Stefan Rohner
With the support of the Swiss Arts Council Pro Helvetia.