fbpx
Dansande polis framför polisvan i förgrunden. I bakgrunden skymtar ett polishus och fler poliser.

Polis, polis, potatismos

 - 

Maj Sjöwall & Per Wahlöö skrev 1969 kriminalromanen Polis, polis, potatismos!, den sjätte boken i serien Roman om ett brott. Serien bröt mot tidens ideal om deckare och mordgåtor, blev stilbildande och är idag klassisk. Med Sjöwall & Wahlöös karaktäristiska författarstil gavs en inblick i det verkliga polisarbetet och samhällets sociala och politiska strukturer synliggjordes på ett sätt som var nytt. Från att ha varit en genre där en borgerlig karaktär löst mysterier på slott och herrgårdar träder istället en vardagens polisman fram. Parets samarbete och det perspektiv som skildras har inspirerat kriminalgenren sedan dess. Nu har det inspirerat oss till ett konstprojekt.

Romanens handling inleds med ett mord som äger rum på Hotel Savoy i Malmö. Det är högsommar 1969 och VD:n för ett internationellt företag mördas. Spåren leder till skumma vapenaffärer med kopplingar till samhällstopparna och både Säpo och regeringen kopplas in. Polismannen Martin Beck kallas in från Stockholm för att tillsammans med Per Månsson från Malmö lösa fallet på plats.

Malmö Konsthall har bjudit in 15 konstnärer till utställningsprojektet Polis, polis, potatismos. De utgår från romanen och låter fiktion och verklighet mötas på olika platser i Malmö. Romanens handling, karaktärer och platser eller romanens sociala och politiska problematik har varit styrande i verkens utformning.

Medverkande konstnärer är Patrik Aarnivaara, Elisabet Apelmo och Marit Lindberg, Matthew Buckingham, Keren Cytter, Leif Eriksson, Ylva Friberg, Annika von Hausswolff, Saskia Holmkvist, Martin Karlsson, Jakob Kolding, Ann Lislegaard, Elin Lundgren, Gerhard Nordström och Vibeke Slyngstad.

Polis, polis, potatismos ska ses som en ”utställning om ett brott” och därför har flera olika konstformer och genrer aktiverats i projektet. Verk som bland annat speglar polisens roll då och nu och medias roll i samhället kommer att möta besökaren ute på stan i form av fotografi, måleri, skulptur, performance, installation och video.

Projektet arrangeras av Malmö Konsthall och visas under perioden 18-25 juli. Utställningen äger rum på platser som omnämns i romanen och som spelar en central roll för handlingen. På Elite Hotel Savoy, den plats där mordet i romanen sker, hålls vernissagen och här visas delar av utställningen. Polisstationen vid Davidhallstorg, Kirsebergstorget och Möllevångstorget är andra platser för utställningen.

Genom samarbete med Malmö stadsarkiv, Malmö stadsbibliotek och ABF Malmö lyfts andra delar av kriminalgenren fram. Stadsarkivet visar fotografier från historiska delar av Malmö och gör en fotografisk resa i mördarens fotspår. Fotografierna kommer att visas på Elite Hotel Savoy. På Malmö stadsbibliotek anordnas författarkväll med Maj Sjöwall, Jan Arnald/Arne Dahl och Per Engström den 22 juli. I samarbete med ABF arrangeras Polis, polis, potatismos – Föreläsningsserie om ett brott.

När projektet är avslutat samlas dokumentation av projektet och presenteras i form av en mindre utställning och en katalog.