fbpx
Olafur Eliassons ljusverk lyser i en i övrigt tom konsthall.

Olafur Eliasson

 - 

Med ett helt nytt verk förvandlar Olafur Eliasson Malmö Konsthall till ett gigantiskt ljusexperiment. Den ena och större delen av konsthallen har delats upp i olika ”zoner” där dagsljuset varvas med artificiellt ljus. Där kan vi följa och uppleva skiftningarna i färg och temperatur hos de båda ”vita” ljusen. Den andra delen badar i ett intensivt gult ljus som försätter oss i en svartvit värld.

I utställningen använder Olafur Eliasson ljuset i konkret form och ger oss upplevelser samtidigt som han kommenterar dess historia och mytologi. Något som inte minst konstnärer har bidragit till genom att försöka fånga eller beskriva ljuset – särskilt vårt ”nordiska ljus”. Med sitt nya verk ifrågasätter Olafur Eliasson något så fundamentalt som det ”verkliga” och ”overkliga”. På Malmö Konsthall finns det inte längre något verkligt eller overkligt.

Olafur Eliasson har konsekvent intresserat sig för hur vi ser och uppfattar världen. Genom att lyfta in naturens fenomen i artificiella miljöer, som här på Malmö Konsthall eller som med solnedgången – The weather project – på Tate Modern i London 2003, uppmanar han oss att skärpa våra sinnen och reflektera över vårt eget förhållande till och vår förståelse av den fysiska miljö som vi befinner oss i till vardags.

Höstens två utställningar med Olafur Eliasson, på Malmö Konsthall och Lunds Konsthall, är ett samarbete. Tillsammans utgör de en helhet och erbjuder en unik möjlighet att få ta del av Olafur Eliassons mångfacetterade konstnärskap. På Lunds Konsthall visas en stor mängd verk där olika modeller och experiment får utställningsrummet att likna ett laboratorium eller konstnärens verkstad, ett rum där det även finns plats för besökarens egen experimentlust. På Malmö Konsthall har experimentet förstorats till megaformat och upplevelsen av verket och vår närvaro i det är av central betydelse. De båda utställningarna kompletterar och förstärker varandra. De tydliggör den inneboende komplexitet som finns i alla Olafur Eliassons verk – spelet mellan experimentet, upplevelsen, verket och ”verkligheten”.

Olafur Eliasson är född 1967 och bor och arbetar i Berlin och Köpenhamn. Bland de senaste årens utställningar och projekt kan nämnas: Minding the world på ARoS Kunstmuseum i Århus 2004, Your lighthouse på Kunstmuseum Wolfsburg i Tyskland 2004, The weather project på Tate Modern i London 2003, The blind pavilion, danska paviljongen på Venedigbiennalen 2003, samt offentliga utsmyckningar i Danmark (ljuskronorna till det nya operahuset i Köpenhamn 2004) och Sverige (Movement meter for Lernacken vid brofästet i Malmö 2000).