fbpx
Misaki Kawais gigantiska hund i rosa fuskpäls, Doggy Dog.
Den fluffiga hunden Doggy Dog gjorde succe under utstälningen. Foto: Helene Toresdotter.

Misaki Kawai

10.9 – 27.11 2011

Den japanska konstnären Misaki Kawai (f. 1978) arbetar med måleri, teckning, skulptur, installation och artists’ books. Hennes verk är fyllda av färgstarka karaktärer som tycks hämtade från filmens, musikens och seriernas drömvärld. Starkt influerad av dagens konsumtionssamhälle – som hon själv är en del av – sammansmälter Kawai öst med väst, humor med allvar och drömmar med verklighet. Resultatet är både kaotiskt och överväldigande.

Till utställningen på Malmö Konsthall har Misaki Kawai skapat helt nya verk, däribland en stor skulptural installation. Hon har arbetat på plats i Malmö sedan juni månad. Utställningskatalogen görs i form av en långärmad T-shirt och kommer att säljas i en begränsad numrerad upplaga. Misaki Kawai har i sommar även gjort ett konstprojekt i Rosengård tillsammans med ungdomar samt medverkat i Malmöfestivalen med en skateboardramp på Hamngatan, som hon förvandlade till en installation. Hon ställer även ut på LOYAL i Malmö 10 september–29 oktober.

Misaki Kawai har tecknat sen hon var liten och den tecknade linjen utgör basen i hennes konst. Hon är influerade av den japanska mangastilen heta-uma, vilket betyder ”bra-dålig” eller dålig teknik med bra resultat. Det refererar till ett minimerande av medvetet beslutstagande eller medveten stilisering under själva tecknandet – en sorts omedelbar och direkt förbindelse från hjärnan till handen. I sina målningar använder hon sig av en enkel tecknad linje och fyller ytorna med klara och starka färger för att skapa och förstärka stämningar och känslor i bilderna. Det finns en glädje och en spontanitet. Vi möter samma karaktärer, djur och människor, som dyker upp i hennes installationer. Kawai arbetar medvetet på gränsen till det banala, men en underfundig humor påminner oss indirekt om hur vårt samhälle fungerar.

Misaki Kawai bor sedan år 2000 i New York. Här samlar hon, precis som under sina många resor ut i världen, på idéer, material och prylar från marknader och billighetsbutiker. Saker som inte kostar så mycket, t.ex. masstillverkade leksaker i plast, klistermärken, keramik och tyger. Kawais artists’ books är ofta dekorerade med mönstrade tygbitar eller snören som gör varje bok unik. De kan t.ex. handla om en Yeti-krigares äventyr eller vara förknippade med hennes resor, som NepaliSpecial eller China special. Hennes senaste bokprojekt Pencil Exercise, (Penn-övningar) består av 500 teckningar som hon producerat under ett års tid, minst en per dag.

I sina lekfulla installationer bygger Misaki Kawai upp fantasifulla världar i material som papier-maché, trä, papp och tyg. Det är dockskåpsliknande universum med en oerhörd detaljrikedom. Ett återkommande tema har varit rymden och framtidens futuristiska världar. All färg, form, textur och mönster ger hennes installationer en nästan kalejdoskopisk effekt och det är svårt att värja sig mot detta myller av söta, drömlika fantasivarelser och färglada konstruktioner. Det är alltid händelserika platser som visas upp, fyllda av rörelse och action. Kawai har berättat att hon beundrar actionskådespelaren Jackie Chan, för att han är unik och cool. Han är hennes sensei, hennes mästare.