fbpx
Massa heliumballonger står på en stor öppen yta i konsthallen. Varje ballong är fäst vid en plåtburk som står på golvet. Både ballongerna och burkarna är i starka, glada färger.
Fotograf: Malmö Konsthall

Marijke van Warmerdam

14.11 – 24.01 1999

Who’s got the ball? Marijke van Warmerdam är en holländsk konstnär som med lekfullhet och livlig fantasi skapar allt från film, färgglada affischer och bowlingbanor till vykort.

Den lekfulla installationen med ballonger i skiftande färger och former fastknutna i läskburkar förde lätt tankarna till barnkalas och utmanade säkerligen många unga besökare. På stora skärmar visades filmslingor med olika teman, till exempel en kvinna som torkade sitt hår, en björn som stod i en dörröppning, en hatt som svävade över bergig ravin. Dessa filmade skeenden saknade början och slut, allt upprepades i alla oändlighet.

I utställningshallen byggdes en lång bowlingbana, dit Marijke inbjöd besökaren att låta käglorna falla för klotet. Verket fick titeln Bera is the ball och klotet symboliserade konsthallschef Bera Nordal medan käglorna symboliserade tidigare chefen Sune Nordgren. Långväggen kläddes med en rad olika affischer i olika färger, alla med samma upprepande budskap – Good days, bad days och dubbelheten i verket blev tydlig.

”Jag vill att besökaren ska öppna sina ögon och titta på världen”

– Marijke van Warmerdam

Porträtt av Marijke van Warmerdam. Hon har mörkt kort hår och en vit stickad polotröja på sig.
Fotograf: Malmö Konsthall
Vybild över Marijke van Warmerdams utställning. Fyra videos visas på stora dukar i konsthallen.
Fotograf: Malmö Konsthall
Vybild över Marijke van Warmerdams utställning. Till höger i bild syns hennes verk föreställande en bowlingbana, i bakgrunden hänger flera färgglada posters längst med hela väggen.
Fotograf: Malmö Konsthall
En man iklädd rosa tröja står på bowlingbanan och ska kasta iväg ett klot.
Bera is the ball. Malmö Konsthall, 1998. Fotograf: Malmö Konsthall