fbpx
Svart logotyp för nordisk panorama.

Kent Klich

11 – 17.9 2015

Fotografen Kent Klichs nya projekt Black Friday är tredje delen av hans pågående skildring av livet i Gaza. De två tidigare är Gaza Photo Album (2009) och Killing Time (2013). Hans bilder kan ses som en reaktion på alla de katastrofbilder från området som når oss via massmedia; dessa ständiga pressfotografier av våldsdåd. Klich berättar mer lågmält om de villkor som befolkningen i Gaza lever under. Ofta möter vi bara miljön, platsen där något skett – spåren efter händelserna, efter våldet. Eller så möter vi människorna innan ögonblicken som förändrade allt, i den vardag som trots allt existerar. Bildernas styrka ligger i vad de utelämnar, det som inte syns men som vi ändå vet.

I Gazaremsan, ett av världens mest tätbefolkade områden, lever ca 1,8 miljoner människor på en yta ungefär lika stor som en fjärdedel av Öland. Israels blockad av Gaza, som i år går in på sitt nionde år, påverkar den palestinska befolkningens rörelsefrihet, handel med omvärlden, utbildningsmöjligheter och framtidshopp. Från 2008 fram till idag har Gaza utsatts för tre attacker. Den senaste attacken, Operation Protective Edge, ägde rum sommaren 2014, då dödades över 2100 palestinier (majoriteten civila enligt FN), 66 israeliska soldater samt sju civila i Israel. Black Friday skildrar attacken mot staden Rafah: 01-08-2014, och dess efterdyningar.

Klockan sju på morgonen fredagen den 1 augusti 2014 tystnar himlen över Gaza, när ett 72-timmar långt eldupphör träder i kraft. Men vapenvilan får ett snabbt slut. På sin blogg skriver Israels militär (IDF): ”Vi misstänker att en grupp Hamas-terrorister, inklusive en självmordsbombare, har kidnappat andrelöjtnant Goldin kl. 9:30 & har släpat in honom i en tunnel.” Israels försvarsmakt utlöser det s.k. Hannibaldirektivet, vilket innebär att man anser att det är bättre att döda en tillfångatagen soldat, än att låta fienden ta honom. De kommande timmarna blir de boende i Rafah attackerade med mer än 2000 bomber, missiler och granater. Fler än 130 palestinier dödas under dagen, majoriteten av dem civila.

Black Friday vittnar om händelserna under dessa intensiva timmar. Kent Klichs fotografier är tagna i efterhand av platser där palestinier dödades och på det genomsökta tunnelområdet där den israeliska soldaten togs till fånga. De tomma platserna ställs mot avfotograferade id-, pass- och familjebilder av de palestinier som dog den 1–3 augusti. I utställningen visas också en presentation gjord av Amnesty och Forensic Architecture, ett forskningsprojekt i London som samlar in och presenterar spatial analys i olika rättsliga och politiska forum.

Black Friday är ett samarbete med Amnesty International och Forensic Architecture. Boken Black Friday kommer att ges ut i början av september.

Information

Utställningen ingår i Malmö Fotobiennal och Nordisk Panorama – Nordic Short and Doc Film Festival.

Kent Klich är född 1952 i Sverige och bosatt i Danmark sedan tidigt 1980-tal. Han har läst psykologi vid Göteborgs universitet och fotografi vid International Center of Photography (ICP), USA. Klich har genomfört en rad projekt i form av böcker, videoverk, filmer och utställningar i stora delar av världen. Han var medlem i bildbyrån Magnum 1998-2002. 2009 tilldelades han Svenska Fotografers Förbunds pris för årets svenska fotobok för boken Picture Imperfect.

Gaza Photo Album (2009) och Killing Time (2013)

Gaza Photo Album skildrar privata hem i det avskurna och isolerade Gaza efter den israeliska attacken under vintern 2008/2009, den s.k. Operation Cast Lead (Operation gjutet bly). Fotografierna handlar inte om sanningsanspråk, utan om tid och rum, om fördröjningar och förskjutningar. I bilderna är människorna fysiskt frånvarande, men ändå närvarande. För det mänskliga, det för oss gemensamma, djupt privata – i det här fallet representerat av hemmet – framkallar närhet och identifikation.

Killing Time som gjordes 2013 är indelad i fem kapitel; Gaza 2001–2002 (svartvita fotografier), What Life Looks Like (bilder från privata fotoalbum i Gaza), Homes 2009 (fotografier av hem i Gaza, förstörda under Operation Cast Lead), From A Distance, 2012 (landskapskapsbilder tagna från den israeliska sidan, in mot Gaza) samt videoinstallationen Killing Time. Videoinstallationen visar helt vardagliga sekvenser, som människor från Gaza själva filmat med sina mobilkameror innan och under Operation Cast Lead. De flesta medverkande i filmerna dog under attacken och de efterlevande har i förtroende låtit dessa ”video-dagböcker” av sina nära och kära leva vidare i Kent Klich verk.