fbpx
En person står på en bänk i Konsthallen iklädd en smutsig, ljus overall och pekar ut i luften. Runtom står personer och tittar på.

Jetzt Berlin!

08.09 – 21.10 1990

När det osannolika skedde och Muren handgripligen revs, fokuserades världen intresse på nytt till Berlin som Europas absoluta centrum. Denna kulmen på revolutionsåret 1989 blev också språngbräda till en lika hoppfull som smärtfylld utveckling. Alla gränser öppnades, till möten och motsättningar, till utbyten och erövringar – och Checkpoint Charlie blev museum!

Som tidigare drog Berlin unga konstnärer till sig, men efter murens fall starkare än någonsin. Hit kom man från öst och väst, från hela världen föratt vara närvarande, delaktig och medskapande i ett omtumlande och unikt händelseförlopp.

Den 8 september öppnade Malmö konsthall utställningen ”Jetzt Berlin” med tio konstnärer som lever och arbetar i Berlin. Deltagarna, alla mitt i sina mest intensiva faser i sitt skapande och med de mest skiftande uttrycksmedel var: Anne Katrine Dolven, Axel Lieber, Thomas Florschuetz, Simone Mangos, Else Gabriel, Sissel Tolaas, Hans Hemmert, Achim Zeman, Via Lewandowsky och Gerg Zey.

Utställningen blev motsägelsefull, lite avvaktande och ironisk. Med känsliga spröt registrerade konstnärerna stämningarna och gav de oväntade svaren – eller ställde nya frågor där det inte fanns några entydiga svar. Tillsammans med ett upplevelserikt ramprogram blev Malmö konsthall till ett vibrerande tillstånd av överraskningar och kontraster – så som staden Berlin var – ett år efter Muren