fbpx
Lila bild med texten "bilder saknas"

Hreinn Fridfinnsson

 - 

Hreinn Fridfinnsson är en av Islands ledande konceptkonstnärer. Hans konst är hyllad för sitt lyriska uttryck och sin poetiska känslighet. Verken lyfter över de vardagliga ämnena och materialen han använder. Ofta utgår Fridfinnsson från funna objekt som han genom minsta möjliga påverkan transformerar till nya verk som undersöker föreställningar om jaget och tiden. Fridfinnsson arbetar med många olika tekniker – däribland fotografi, teckning, skulptur, installation och text – men hans verk sammanlänkas av en karakteristisk känslighet och lätthet i handlaget.

Fridfinnssons konst karakteriseras ofta som konceptuell, med tanke på att den är idébaserad, eller jämförs med Arte Povera på grund av de vardagliga materialen; en stor del av hans produktion är minimalistiskt avskalad och några av hans utomhusprojekt kan betraktas som exempel på jordkonst eller Land Art. Han undersöker landskapet på många sätt, till exempel med ett ”utochinvänt” hus placerat i en avlägsen del av Island.

Naturen är central för Fridfinnssons konstnärliga skapande. Han växte upp på en gård i den isländska landsbygdens storslagenhet under 1940-50-talen. Han säger att han inte kan skilja sig från landskapet; det finns i hans kropp och är en del av hans psykiska läggning. Den tidiga erfarenheten av ett väldigt, obebott landskap och dess rytmer är fundamental för förståelsen av hans konst.

Hans konstnärliga språk präglas av ett utsökt sinne för humor och omspänner drömmar, minnen, folklore, perceptuella trick och det övernaturliga. I denna utställning är exempelvis inget verk viktigare eller centralare än ett annat.

Fridfinnsson, född 1943 i Baer Dölum, Island, fick betydelse som frontfigur för den isländska avantgardescenen efter att ha grundat gruppen SÚM med andra konstnärer i Reykjavik 1965. Han flyttade till Amsterdam i början av 1970- talet och har bott och arbetat där sedan dess. År 2000 vann han Andra Pris i Carnegie Art Award och tilldelades Ars Fennica-Priset.