fbpx
Rosa bild med texten "bilder saknas"

Haris Epaminonda

 - 

Haris Epaminonda (född 1980 på Cypern, bosatt i Berlin) arbetar främst med fotografi, collage och videokonst. Utgångspunkten för hennes papperscollage är material funnet i böcker och tidningar från 50- och 60-talet. Hennes videor och filmer är sammansatta av olika funna filmklipp såväl som konstnärens egna filmade sekvenser.

Epaminondas rörliga bilder jämförs ofta med eller överlappar varandra på så vis att de olika potentiellt betydelsebärande trådarna (politiska utopier, kön, samlarkulturer) vävs ihop och frammanar en drömlik avlägsen värld. Under 1950- och 60-talen, varifrån det funna filmmaterialet ofta är taget, verkade framstegstanken och fascinationen inför framtiden vara fylld av både hopp och rädsla, och Epaminondas verk pendlar mellan en verklig eller potentiell och illusorisk framtid/historia. Detta skapar en poetisk, surrealistisk och spöklik labyrint, som om det funna och omarbetade materialet skulle utgöra ett kryphål i tiden.

Det är första gången Haris Epaminondas konst visas i Sverige, och på Malmö Konsthall skapar hon en rumsinstallation av olika verk i papper och rörlig bild, m.m.

Haris Epaminonda studerade vid Royal College of Art och Kingston University, London. Hon deltog som representant från Cypern i den 52:a Venedigbiennalen (2007) och har även medverkat i den 5:e Berlinbiennalen, Neue Nationalgalerie, Berlin (2008) och i den 9:e biennalen i Sharjah, Förenade Arabemiraten(2009).