fbpx
Vernissagekort för utställningen Art Against Aids år 1991. Ett vitt papper med svart text som nämner de fem gallerier i Malmö som deltog.
Vernissagekort för utställningen Art Against Aids år 1991

Art Against Aids

12.8 – 10.10 2021

I augusti 1991 gick Malmös konstnärer och gallerister samman och gjorde utställningen ”Art Against Aids” för att visa sin solidaritet med offren för den pågående Aids-pandemin. Verken i utställningen såldes till förmån för Aids-forskningen, som arbetade med att försöka hitta ett botemedel. Både konstnärer och gallerister avstod sin ersättning.

En hyllning till aids-utställningen 1991

Bakom ”Art Against Aids”-rörelsen i Sverige stod amerikanen Bill Rubino, som i Stockholm under det tidiga 1990-talet drog igång utställningarna. Dessa utställningar visades på flera platser i landet. I Malmö deltog Galleri Bengt Adlers, Galerie Leger, Galleri Lång, Galleri Wallner och Hårlemans Hall. I ”Art Against Aids” version 2021 presenteras några av de konstnärer som då deltog och deras verk. Vissa av verken var de facto med i utställningen 1991, andra är gjorda vid samma tid.

Visas under World Pride 2021

”Art Against Aids” visas på Malmö Konsthall i samband med WorldPride 2021 i Malmö och Köpenhamn. Verken hänger i ett separat rum i anslutning till utställningen ”Leonilson – Drawn 1975–1993”, även han ett offer för aids. Konstnärerna som medverkar i konsthallens ”Art Against Aids”-utställning är Anette Abrahamsson, Marianne Andersson Embäck, Enrique Battista, Carin Carlsson, Jesper Christiansen, Peter Dacke, Lars Embäck, Torbjörn Limé, Leif Palmqvist, med flera.

Information

Verken visas i ett separat rum i anslutning till utställningen ”Leonilson – Drawn 1975–1993” i utställningshallen