fbpx
En söndermonterad folkavagn hänger i konsthallen.
Damián Ortega, ”Cosmic Thing”, 2002.

Damián Ortega

21.5-25.9 2016

”Casino” är Damián Ortegas första separatutställning i Sverige. I sina verk utforskar han vad skulptur är genom att använda sig av vardagsföremål och underminera deras ursprungliga betydelse. Utställningen ger en omfattande översikt av Ortegas konstnärskap. Hans skulpturer, installationer, performanceverk och filmer får en unik prägel genom samspelet med Malmö Konsthalls utställningsrum.

I centrum för utställningen står ett av Damián Ortegas viktigaste verk, ”The Beetle Trilogy”, en episk berättelse om Volkswagenmodellen Bubblan. 

Ett framträdande drag i hans konstnärskap är de vardagliga eller återanvända materialen, till exempel verktyg och redskap, som han omarbetar och som belyser hans intresse för produktionssystem, entropi och processer för att omvandla materia. Han förändrar och dekonstruerar föremål och bygger strukturer som skapar en dialog mellan substans och form, handling och tanke. Hela hans produktion genomsyras av en mycket personlig och subtil humor, som ger både innebörd och särprägel åt de mest vardagliga ting. Ortega kan på så vis behandla också de mest utmanande ämnen på ett lättillgängligt sätt.

Moby Dick

Damián Ortega framförde sitt performance ”Moby Dick” från 2004 på vernissagen på Malmö Konsthall fredagen den 20e maj 2016. Du kan se hela performance här.

Damián Ortega

Damián Ortega föddes i Mexiko City 1967 och har haft separatutställningar på bland annat ICA i Philadelphia (2002), Tate Modern i London (2005), Centre Pompidou i Paris (2008) och MAM i Rio de Janeiro (2015). Han har deltagit i två Venedigbiennaler (2003, 2013) och medverkat i den 4:e Berlinbiennalen och den 27:e São Paulo-biennalen (2006), den 11:e Havanna-biennalen (2012) och den 12:e Sharjahbiennalen (2015).

Utställningen arrangeras av Malmö Konsthall i samarbete med Pirelli HangarBicocca, Milano. Curator: Vicente Todolí.

Läs mer om konstnären och utställningen här.