fbpx
Svartvit logga för CPH DOX

CPH: DOX 2012

1.11 – 11.11 2012

Malmö Konsthall och CPH:DOX inleder i år ett samarbete. Varje dag under festivalen visas film i C-salen. Och det är fri entré!

CPH:DOX, Copenhagen International Documentary Film Festival, startade 2003 och har snabbt blivit den största dokumentärfilmfestivalen i norra Europa. Festivalen korsar kulturella, politiska och konstnärliga gränser genom att släppa in bildkonst, performance och musik i filmens värld.

På Malmö Konsthall visas ett urval filmer från årets festivalprogram. Tanken med samarbetet är att sätta fokus på fältet mellan dokumentärfilm och bildkonst bl.a. visas film av konstnärerna Cao Guimaraes, Simon Starling och Luke Fowler. Publiken har också chans att möta flera av regissörerna på plats såsom amerikanen James N. Kienitz Wilkins tisdagen den 6/11 och spanjorerna Pablo Cayuela och Xan Gómez Viñas fredagen den 9/11.

Om CPH:DOX
CPH:DOX arbetar med ett utökat dokumentärbegrepp. Hybridgenrer och strategier för filmskapande som integrerar estetiken i det fiktiva är centrala i detta projekt som räknar in det stora intresset för dokumentära arbetsmetoder inom samtidskonsten och fortsätter att definiera ett av de mest angelägna forskningsområdena.

År 2009 startade festivalen DOX:LAB, en internationell workshop för filmproduktion, som sedan dess har beställt 8-12 filmprojekt årligen. Varje film är framarbetad och regisserad i ett kreativt samarbete mellan två regissörer från olika kulturell och estetisk bakgrund.

2011 års upplaga av festivalen var den största som hittills hållits med över 47 000 besökare på elva dagar, runt 200 filmer, 10 audiovisuella liveframträdanden och ett fullspäckat program med seminarier/debatter, fester och mycket mer.

CPH:DOXs uppdrag är dock fortfarande att presentera utmanande och kritisk dokumentärfilm – och andra konstformer – i en originell och intelligent kontext samt att stimulera kritiskt tänkande genom audiovisuell konst.