fbpx
En person iförd stickad tröja och svarta byxor står i utställningshallen. I förgrunden syns ett konstverk.
Panamerenko vid sitt verk. Malmö Konsthall, 1988. Fotograf: Hans Johnsson/Sydsvenskan Bild

Brennpunkt Düsseldorf 1962–1988

20.2 – 4.4 1988

En epok i stadens konstliv, intimt förknippad med den kreative och skandalomsusade konstnären Joseph Beuys, som 1961 utnämndes till professor i skulptur vid konstakademien i Düsseldorf. Inom den internationella konstnärskrets som drogs till en konstakademi i uppbrott bildades ett nytt förhållningssätt till konsten. Gemensamt för de 27 konstnärerna i utställningen var att de alla hade vistats i Düsseldorf under dessa dynamiska år. Den belgiske konstnären Panamarenko vid sin 15 meter vidunderliga flygkonstruktion. Reiner Ruthenbecks skulptur Tisch auf gelber Kugel från 1984.

Skandalomsusade aktioner hörde också till denna epok i Düsseldorfs konstliv, som angrep och vidgade det traditionella konstbegreppet. Konst får inte bli vad man förväntar sig av den uttryckte den danske professorn Bjørn Nørgaard. Tillsammans med Henning Christiansen, Ute Wasserman och Ernst Ludwig Kretzer genomförde han i samband med vernissagen en aktion under namnet Tiefland – deep in my Hirsch-Heart. Bjørn Nørgaard staplade lerklumpar till en tron, höll upp ägg och glödlampor som symboler för liv och ljus. Scenerna växlade ständigt under den 6 timmar långa aktionen, som dokumenterades.

Verk av Reiner Ruthenbeck inne i utställningshallen.
Verk av Reiner Ruthenbeck. Malmö Konsthall, 1988. Fotograf: Malmö Konsthall
Utställningshallen med diverse konstverk utställda. Besökare syns kolla på konstverken.
Malmö Konsthall, 1988. Fotograf: Malmö Konsthall

Ett performance. En person iklädd bara byxor sitter på en stenformation och spikar in stora spikar i den.
Malmö Konsthall, 1988. Fotograf: Malmö Konsthall
Ett performance. En person ligger på en hög med jord och diverse annat. Iförd arbetsbyxor och är kladdig. I bakgrunden syns två personer, varav en håller en stor filmkamera av äldre modell.
Malmö Konsthall, 1988. Fotograf: Malmö Konsthall
Ett performance. En person ligger på sidan på en hög av jord och diverse annat. Pesonen bär arbetsbyxor och ser smutsig och kladdig ut.
Malmö Konsthall, 1988. Fotograf: Malmö Konsthall