fbpx
Ett konstverk. En struktur med träpinnar står på ett grusgolv.I strukturen är det upphängt ett stort tyg. Besökare syns till vänster i bild.
Broder Mord. Malmö Konsthall, 1988. Fotograf: Okänd

Björn Lövin – C

26.12 1988 – 12.2 1989

Kampen om verkligheten. C står för en värdeskala, där tid att tänka är väsentligare än konsumtion. Björn Lövin arbetar som poet, filosof och sociolog. Hans rädsla är uppenbar, att konsten i dagens samhällsutveckling alltmer integreras med marknaden och då förlorar sin kritiska funktion. Skulpturen Den kringgärdade fadern en symbol för struktur och auktoritet, för beskydd och förtryck. Den upphängda kroppsliknande Broder Mord symboliserar det kristna offerlammet. Bilkonstruktionen är ett inlägg i mänsklighetens bisarra drömmar och behov. I början på 1970-talet gjorde han en mycket uppmärksammad utställning, Herr P’s penningar, på Moderna Museet i Stockholm.

Bild på konstverk i utställningshallen. Olika strukturer står utställda på golvet och några står lutade mot väggen. Några besökare syns till höger.
Den kringgärdade fadern. Malmö Konsthall, 1988-1989. Fotograf: Okänd

En bild från utställningshallen. En större bil-konstruktion i något sten-liknande material står mitt i hallen. I bakgrunden syns besökare.
Bilkonstruktionen i hallen. Malmö Konsthall, 1988-1989. Fotograf: Okänd