fbpx
Flera personer sitter tätt ihop runt ett uppdukat långbord.
Fotograf: Malmö Konsthall

Bertil Lundberg med eftertryck

07.11 – 13.12 1992

Efter nästan tre decenniers hängivet arbete lämnade Bertil Lundberg Grafikskolan Forum, hans egen skapelse, som blev den viktigaste plattformen för svensk djuptrycksgrafik. Tre-fyra generationer grafiker har passerat under hans kritiska lupp och bland dem finns våra främsta grafiker idag.

Malmö Konsthall arrangerade två utställningar som visade Bertil Lundberg med eftertryck! Först den nyskapande konstnären, internationellt uppmärksammad för sin intensiva färgtrafik. En komplett redovisning med 170 grafiska blad hämtade från Bo-Ingvar Palms och Malmö Konstmuseums samlingar.

Ett femtiotal av Bertil Lundbergs elever har fortsatt med grafiken som sitt huvudsakliga uttrycksmedel och utvecklat den i de mest skiftande riktningar. Här fanns alltså många att välja bland och många sätt att välja på. För att få en bärande tanke bakom utställningen valde vi utifrån flera kriterier. Vi ville visa de de som tillhörde de bästa och mest intressanta i dagens grafik, men samtidig ville vi även visa de som fortsatt så att man i deras verk kan spåra inflytande från Bertil Lundberg: i en egensinnig bildvärld med stor förtätning, påtagliga lyriska förtecken och som uttrycker sig med stor teknisk medvetenhet. Tillsammans skulle de kunna representera hela Grafikskolans historia, från de allra första eleverna till de sista. Tillsammans skulle de givetvis också kunna gestalta en spännande helhet.

Utifrån det beräknade utrymmet för var och en av deltagarna skulle kunna visa en rimlig kollektion, begränsades antalet deltagare till tio. Det enda de hade gemensamt var att de under längre eller kortare tid, varit elever till Bertil Lundberg på Grafikskolan Forum. Att de sedan därtill alla var kvinnor, bekräftar enbart de ovan nämnda kriterierna.

Bertil Lundberg. Malmö Konsthall, 1992. Fotograf: Laszlo Bogardy


Fotograf: Malmö Konsthall

Tre män står och pratar med varandra framför en vägg med tavlor.
Fotograf: Malmö Konsthall
Bertil Lundberg står omringad av ett tiotal personer inne i konsthallen. Han håller en väska i ena handen och bredvid honom står en kvinna med kort mörkt hår och ljus, mönstrad klänning.
Fotograf: Malmö Konsthall