fbpx
Barbara Kreugers verk täcker en vägg vid en bilväg. Till höger i bild står en bil parkerad på trottoaren.
Barbara Kruger. Malmö Konsthall, 1994. Fotograf: Malmö Konsthall

Barbara Kruger

07.03 – 20.03 1994

Sedan länge arbetar Barbara Kruger med massmedias påträngande och starkt reducerande medel i sin konst, och hon gör det med sådan effektivitet att idag är det snarare reklambranschen som hämtar intryck från hennes samhällskritiska ord- och bildkombinationer än tvärtom. Hon gör välriktade och uppseendeväckande meddelanden som alltid landar mitt i samtiden. De har sin förankring i den just pågående lokala debatten, men hon ger dem global giltighet. Särskilt gäller detta för hennes s.k. Billboard Projekts – Stora svartvita fotografiskt baserade bilder med dramatiskt innehåll, kombinerade med slagkraftigt ironiska texter i vitt på knallröd botten. De var tänkta för de stora affischtavlorna mitt i stadsvimlet. Sådana projekt, vars budskap alltid väckt berättigad uppmärksamhet, har hon utfört i många städer lite varstans i världen, men aldrig förrän 1994 i Skandinavien.

Barbara Kruger (f.1945) är en politiskt medveten feminist, som med New York som bas i sin konst sätter strålkastaren på de orättvisor, våld och övergrepp som särskilt drabbar kvinnor över hela världen. Hon utmanar inte bara den etablerade smaken med sin drastiska konst, utan även den traditionellt accepterade moralen i det patriarkaliska samhället.

Under slutskedet av Malmö Konsthalls genomgripande ombyggnad, som pågick över ett år, flyttade konsthallen sin verksamhet utanför huset i och med att Barbara Kruger skapade ett Billboard Projekt för konsthallen – men över hela Sverige. Runt om i landet, på stora affischer kom hennes verk, på svenska, att synas med sitt utmanande budskap.

Den anonyma ”massan” som vi alla är ett fragment av när vi låter oss fångas av reklamens övertalning uppmanas i Barbara Krugers version till Gör som vi…Se ut som vi…Tala som vi… En parallell propaganda till när reklamen uppmanar var och en av oss att Bli smal…Bli luktfri…Bli miljonär… Men Barbara Kruger släpper inte greppet efter att så lätt ha vidrört det förment privata – hon tränger sig vidare för att beröra det allra mest väsentliga, det rent existentiella: Lev som vi…Be som vi…Dö som vi…

Barbara Krugers projekt för Malmö Konsthall var ett rikstäckande ingrepp i vår vardag, som annars den kommersiella reklamen dagligen utsätter oss för. Ett sextiotal platser runt om i landet kom att involveras under en tidsperiod på ca sex veckor. Utställningen varade sedan fram till det att konsthallen öppnade igen i mitten av april.

Ett kollage av Barbara Kreuger, en svartvit bild föreställande ett femtiotal personer som står tätt intill varandra. Över bilden ligger en text i vitt på röd bakgrund, det står
Fotograf: Malmö Konsthall
Två likadana kollage av Barbara Kruger hänger på en vägg utomhus. Mellan kollagen står ett kalt träd. Ovanför kollagen finns en skylt med vit text över rödbakgrund, det står
Fotograf: Malmö Konsthall
På en skylt vid en bilväg finns Barbara Kreugers kollage. I förgrunden står en bil parkerad och till höger i bild går ett par med en kundvagn över ett övergångsställ.
Fotograf: Okänd