fbpx
En man klädd i kostym står framför en stor tavla på väggen. I sin hand håller han en skylt där det står Energi för Sverige.
Utställningen Atomkraft. Malmö Konsthall, 1980. Fotograf: Richard Conricus/Sydsvenskan

Atomkraft

19.1 –10.2 1980

Ett 40-tal skånekonstnärer visade sitt ställningstagande i en debattutställning. De tre alternativen i folkomröstningen om kärnkraft hade inbjudits, men utställningen visade kulturarbetarnas entydiga nej. Christina Ringsberg (tv på bilden th), en av initiativtagarna till utställningen och ledamot i konsthallsnämnden, fick hård kritik för urvalet av konstnärer och debatten var i full gång. Bengt Swedborg, kampanjledare för Linje 1, demonstrerade mot Jacques Zadigs vision Den blinde och mutanten. Cornelis Ooms, som inte var inbjuden, ställde ut sitt objekt Guldkalvens huvud på ett fat utanför Malmö Konsthalls entré.

Två personer fotograferade lite underifrån, ser glada ut och håller händerna i en cirkel runt munnen. På väggen bakom sitter affischer med figurer som gör liknande med sina händer.
Många starka åsikter om utsällningen. Malmö Konsthall, 1980. Fotograf: Richard Conricus/Sydsvenskan
I förgrunden syns ett kohuvud på ett fat. Bakom den och till vänster i bild sitter en man på en bänk utanför Konsthallen.
Cornelis Ooms. Malmö Konsthall, 1980. Fotograf: Laszlo Bogardy
En besökare står försjunken i en text, bland mer information rörande atomkraft.
Fler delar av utställningen Atomkraft. Malmö Konsthall, 1980. Fotograf: Okänd