fbpx
Lila bild med texten "bilder saknas"

Anna Molska

 - 

Anna Molska (f. 1983) gick ut konstakademin i Warszawa för två år sedan och har redan väckt stor uppmärksamhet med sina filmer som har en säregen visuell poesi och ofta är mycket suggestiva. Hon använder medvetet ett bildspråk som anspelar på det forna östblockets estetik och kultur. Framför allt tar hon upp den ryska abstrakta konsten från början av 1900-talet, suprematismen och konstruktivismen, som försökte omfatta livets alla aspekter i sina aktiviteter. Konsten skulle vara delaktig i skapandet av samhället. Hennes bilder är fyllda av sådana ekon från det förflutna, som är en viktig del av Polens historia idag.

Anna Molskas filmer kan ses som filmad performance med den omedelbarhet och den osäkerhet en performance innebär. Hon använder inte skådespelare i sina filmer utan vanliga människor, som delvis får spela sig själva. Deltagarna får direktiv om vad de förväntas göra, men det finns inget exakt manus. Molska intresserar sig för hur vi fungerar och agerar både på individnivå och på kollektiv nivå – och i förlängningen i samhället.

I utställningen visas Molskas examensarbete: W=F*s (Work) och P=W:t (Power)1. Titlarna är grundläggande formler hämtade från fysikens värld*. I W=F*s (Work) möter vi några arbetare, som körs ut i ett öde, lerigt landskap. Väl framme arbetar de tillsammans i grupp med att bygga upp en sorts byggnadsställning. När den är klar går männen upp på den triangulära ställningen. De bildar en mänsklig formation som påminner om Sovjetunionens visuella propagandabilder, i synnerhet Aleksandr Rodtjenkos fotografi Den manliga pyramiden från 1936. Molska leker här med gamla östideal som myten om arbetet, kroppens styrka och kraften hos kollektivet.

Den andra filmen, P=W:t (Power), saknar mänsklig närvaro och koncentrerar sig mer på abstrakta bilder och geometriska mönster. Vita bollar rör sig på en squashbana, tydligt markerad med röda linjer. Vi får aldrig veta vilken kraft som satt bollarna i rörelse. Vid ett flertal tillfällen visas filmen upp och ner, vilket bidrar till en känsla av overklighet/abstraktion. Ljudet förstärker upplevelsen av bilderna och spelar ofta en viktig roll i Molskas filmer. Parallellen till rysk avantgardekonst i början av 1900-talet är tydlig. Det ser nästan ut som en rörlig abstrakt målning av den ryske konstruktivisten El Lissitsky.

Completed (Avslutad) är ett verk, som Molska har gjort tillsammans med konstnären Wojtek Bakowski. Filmen utspelar sig på Bemowo flygplats i Warszawa, där några män dyker upp sittande i specialdesignade svarta rullstolar. De rör sig fram och tillbaka, men hela tiden innanför den vitmålade cirkeln som avgränsar flygplatsens platta. Männen är koncentrerade och lyssnar i sina MP3-spelare på instruktioner som styr deras rörelsemönster. Var och en är upptagen i sin egen värld, men för oss bildar ändå de isolerade individerna en grupp. De har samma klädsel, svarta byxor och vita T-shirts. Det är något meditativt, nästan hypnotiskt över deras rörelser, vilket förstärks av den upplästa textens suggestiva karaktär.

I utställningen presenteras också Anna Molskas senaste film gjord i år, The Mourners (Gråterskorna).

Anna Molska född 1983, Prudnik, Polen. Bor och arbetar i Warszawa. Har ställt ut bl.a. på Kunstverein Freiburg, Tyskland, 2009; Broadway 1602, New York, 2009; Foksal Gallery Foundation, Warszawa, 2009 samt Berlinbiennalen 2008.

1 Arbetet (W) är lika med kraften (F) multiplicerat med vägen (s) respektive effekten (P) är lika med arbetet (W) dividerat med tiden (t).

Utställningen är ett samarbete med Polska Institutet.