fbpx
Tre personer sitter på huk på marken vi dett rött cykelstäl och ler.
Från vänster: Maxmud Warsame Haji, Uffe Reinholdsson & Anna Jakobsson. Foto: Patricia Hasling

Gestaltningsprojekt Sofielund

Det första offentliga gestaltningsprojektet inom Konstlyftet genomfördes 2021. Under våren och sommaren arbetade deltagare från LSS fram ett koncept för de tre offentliga konstverk som sedan uppfördes i kvarteret Trevnaden i Sofielund i november.

Verken skapades av Anna Jakobsson, Uffe Reinholdsson och Maxmud Warsame Haji, deltagare från Holmgångens dagliga verksamhet. Arbetet leddes av konstnärerna Karin Hasselberg Mang och Cecilia Wendt på uppdrag av Malmö Konsthall, Funktionsstödsförvaltningen i Malmö stad och MKB Fastighets AB.

Anna Jakobsson

Anna Jakobssons verk ”Hylla” består av fotografier som fönsterlaminat i olika färger på glasfasaderna mot Rolfsgatan och Lantmannagatan. Jakobsson kommunicerar till stor del med bilder och har kameran med sig överallt. Fotografierna använder hon för att berätta om sin vardag. Urvalet av bilder har gjorts för att skapa en personlig känsla av vardag och pågående liv, utan att bli alltför privat. Bilderna har beskurits till hexagoner och färgerna inspirerats av arkitekturen.

Maxmud Warsame Haji

Maxmud Warsame Hajis verk ”Grön grön grön” är ett speciallackerat cykelställ monterat vid ingången till Lantmannagatan 25. Cykelstället liknar dem som redan finns på platsen, men med en personlig färgsättning. Nyansen är densamma som fodret i hans jacka. Warsame Hajis önskan är att ge staden mer färg och glädje, precis som under Pride-festivalen.

Uffe Reinholdsson

Uffe Reinholdssons verk har en lång titel: ”Musiken med och ni med igen om tillsammans med lotta engberg med och idé med öl och vinet med jordgubbsglassen om blommdoft med bordet”. Det är en jacquardvävd picknick-filt med tillägg av tyll och screentryckta detaljer. Reinholdsson vill med sin filt skapa en känsla av sommar, avkoppling och gemenskap. Skissen skapades i naturlig skala, fotograferades digitalt och vävdes sedan på Textilhögskolan i Borås. Reinholdsson arbetar ofta med text, titelns poetiska strofer är vävda i filten. Verket finns placerat i entrén mot Lantmannagatan 25.

Information

Gå på konstrundvandring med appen MKB Konst! Appen tillhandahålls av MKB och guidar dig genom Konstlyftets verk. Appen kan laddas ner via Google Play.

Projektet dokumenterades i publikationen ”Att vara i det okända”

Person i jacka och luvtröja, röda glasögon och lätt leende. Bakom finns stort fönster med färgade partier.
Anna Jakobsson. Foto: Patricia Hasling
Man iklädd i svart pekar på inglasat konstverk gjort av tyg i lysande färger.
Uffe Reinholdsson. Foto: Patricia Hasling
Del av större konstverk gjort av färgstarkt tyg med inbroderad text.
Foto: Patricia Hasling