fbpx
Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Ingela Ihrmans performance ”Oljefågelns unge”, filmvisning & AW

En människa iklädd fågeldräkt håller sin fågelunge kärleksfullt i famnen.
Ingela Ihrman, ”Oljefågelns unge”. Stillbild från film.

Ingela Ihrmans performance ”Oljefågelns unge”, filmvisning & AW

klockan

Välkommen på utställningens sista performance med Ingela Ihrman, i kombination med årets första konst-AW. Före Ihrmans performance ”Oljefågelns unge” (klockan 18–18:15) visar vi dokumentären ”Fåglar i evigt mörker” av naturfilmaren Jan Lindblad, som ger bakgrund till Ihrmans performance. Restaurang Smaks bar håller öppet hela kvällen.

Ingela Ihrmans performance är ofta föreställningar i en akt: blomman blommar, fikonet delar sig, uttern föder. Men bakom det enkla skeendet döljer sig komplexa frågor om tillhörighet, identitet, ursprung och reproduktion. I ”Oljefågelns unge” matar en oljefågel sin unge med frukt, hjälper den att hosta upp skal och frön och vaggar den till sömns. Performanceverket ”Oljefågelns unge” framförs med en fågeldräkt skapad av vassväxter. Fågeln verkar ha en ambivalent relation till ljus och elektricitet, eftersom den ibland fastnar i leken med strömbrytaren…

Före performancen visar vi filmen ”Fåglar i evigt mörker” (1973) av den svenska naturfilmaren Jan Lindblad, en stor inspirationskälla för Ingela Ihrman. Jan Lindblad beger sig djupt in i Trinidads grottor för att filma den säregna oljefågeln, som är vaken om natten och lever hela sitt liv i mörker. Oljefågelns ungar brukade tidigare avlivas och deras fett utvinnas för att användas som olja i lampor. Dokumentärfilmen ger en bakgrund till Ihrmans performance. 

Program:

17:00–18:00: Filmvisning av naturfilmaren Jan Lindblads film ”Fåglar i evigt mörker” (längd 25 min) i C-salen. Restaurang Smak säljer dryck att ta med till filmen.

18:00–18:15: Performance ”Oljefågelns unge” med Ingela Ihrman i utställningshallen

18:15–21:00: Restaurang Smaks bar håller öppet för AW

Information

Vad: Performance, filmvisning & AW
När: Fredag 12.1 klockan 17–21 (performance 18:00–18:15)
Var: Utställningshallen, C-salen & restaurang Smak

Fri entré

En grotta byggd av tidningspapper och li, cirka 2 x 2 meter i omfång, men en teveskärm inuti där en film om oljefågeln visas.
Oljefågeln bor i mörka grottor. Grottan är del av utställningen på konsthallen. Foto: Helene Toresdotter