fbpx
Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Filmvisning: Dokumentären ”Pyuupiru 2001–2008”

Filmomslag för dokumentär om konstnären Pyuupiru. Konstnärens ansikte är dolt av en virkad kostym, men man ser ett par fylliga läppar, långa lösögonfransar och en blick som biter sig fast i betraktaren.
Från omslaget till ”Pyuupiru 2001–2008”. Foto: Masayuki Yoshinaga

Filmvisning: Dokumentären ”Pyuupiru 2001–2008”

klockan

Pyuupiru är en japansk konstnär som inspirerat Leif Holmstrand under många år och det finns ett starkt släktskap och en ömsesidig respekt för varandras arbeten. I samband med Holmstrands utställning visar vi dokumentären ”Pyuupiru 2001–2008” av filmskaparen Daishi Matsunaga, som följer Pyuupirus utforskande av sin identitet och senare könsbekräftande kirurgi. Filmvisningen börjar med en kort introduktion av Leif Holmstrand. Fri entré, men begränsat antal platser (90 stycken).

Om dokumentären

I dokumentären ”Pyuupiru 2001–2008” (2011) får vi följa Pyuupiru, filmad av en gammal vän, Daishi Matsunaga, under åtta års tid. Filmen följer Pyuupiru från att konstnären började besöka klubbar iförd handgjorda excentriska kostymer genom könsdysfori, ett krossat hjärta och slutligen könsbekräftande kirurgi. År 2005 genomförde hon på Yokohama Triennale i Japan en föreställning som behandlade hennes livserfarenheter. Pyuupiru föddes som man, men insåg gradvis att hennes kropp inte passade henne. I dag är hon en högt ansedd samtidskonstnär som arbetar med bland annat kostymdesign, skrivande och karaktärsdesign med fokus på kropp och kön.

Om filmvisningen

Filmen tar cirka 2 timmar och 30 minuter och förfriskningar kan köpas på restaurang Smak innan filmen börjar. Filmen visas med engelsk text. Holmstrands utställning ”Termiternas liv: Slutet” håller kvällsöppet till klockan 19 – passa på att se utställningen före filmvisningen. I utställningen visar Holmstrand också andra relevanta konstnärskap för hans eget skapande. Pyuupiru medverkar med ett verk om transidentitet, ”Selfportrait #24 – A Demon Murderer Celebrating a Ritual”. Holmstrand har tidigare tagit Pyuupirus verk till Sverige som curator för utställningen ”Translation Theme Park” på Galleri 21 och Galleri Ping Pong i Malmö 2014.  

Se filmens trailer här

Information

Vad: Filmvisning
När: Onsdag 28.2 klockan 18–20:45. Filmen är 2,5 timmar lång och inleds med en kort introduktion av Leif Holmstrand. Filmen visas med engelsk text.
Var: C-salen

Fri entré, men begränsat antal platser (90 stycken)

Pyuupiru är född i Japan 1974 och bosatt i Tokyo. Hon är en högt ansedd samtidskonstnär som även verkar inom ett brett spektrum av områden såsom konstnärligt ledarskap, karaktärsdesign, kostymdesign och skrivande. Hennes konstverk präglas av arbetsprocessen. Hon filtrerar motsatspar som ”liv och död”, ”män och kvinnor”, ”skadad och skada” genom sina egna erfarenheter och tankar, och förädlar dem till mer övergripande begrepp som hon sedan ger en konkret form. Med sin originella världssyn skapar hon installationer, filmer, föreställningar, porträtt och skulpturala verk.

Daishi Matsunaga är född i Tokyo 1974. Han började sin karriär som skådespelare innan han övergick till att regissera musikvideor och reklamfilmer. Dokumentären ”Pyuupiru 2011–2008” har hyllats av kritiker och visats på flera internationella filmfestivaler. Hans film ”Pieta in the Toilet” (2015) belönades vid Yokohama Film Festival och var hans debut som regissör för fiktionsfilm.