Färgstark målning i blått, gult och rött av konstnären William Scott föreställande ett slags rymdskepp, texten Inner Limits och en rad karakärer.
William Scott. The Twilight Zone, 2014. Akryl på canvas. Courtesy Martin och Rebecca Eisenberg 

William Scott

11.6–4.9 2022

William Scott (född 1962, San Francisco) har under de 30 år han arbetat på Creative Growth Art Center utvecklat en egen stil. Creative Growth Art Center ären plats i Oakland, strax utanför San Francisco, där personer med olika typer av funktionsnedsättningar ges möjlighet att arbeta som konstnärer.

William Scotts verk är djupt personliga och tar ofta utgångspunkt i hans egen privata historia. Samtidigt speglar de dagens USA och lyfter frågor om medborgarskap, gemenskap och kulturellt minne. Hans färgstarka målningar knyter genom sitt sätt att kombinera bild och text stilmässigt an till dagens populärkultur. Motiv som återkommer är porträtt och stadens arkitektur.

I sina porträtt avbildar Scott kända skådespelare, musiker, politiker och medborgarrättsledare – från Prince, Oprah Winfrey och Maya Angelou till Barack Obama och Kamala Harris – såväl som sig själv, familjemedlemmar, grannar och kvinnor från den baptistkyrka, där han varit medlem sen barnsben.

William Scott ser sig själv mer som en arkitekt än en konstnär och försöker i sina verk skapa en människovänligare urban arkitektur. Han använder konsten som ett verktyg för att förändra verkligheten till det bättre genom att göra om det förflutna – även sin egen historia – och genom att skapa visioner för en bättre och lyckligare värld.

Utställningen är Williams Scotts första större övergripande presentation och omfattar över 100 verk, förutom målningar även teckningar, masker och arkitekturmodeller. William Scott är bland annat representerad på MoMA, Museum of Modern Art, i New York samt San Francisco Museum of Modern Art.

Utställningen William Scott är ett samarbete med Studio Voltaire i London och Creative Growth Art Center i Oakland, USA.

William Scott, född 1964, San Francisco, har arbetat med Creative Growth Art Center i Oakland, Kalifornien sedan 1992. Scott har presenterats i separatutställningar och i projekt på Ortuzar Projects, New York (2020); White Columns, New York (2006, 2009), och hans verk har ställts ut på Hayward Gallery, London (2013), Gavin Browns företag New York (2007), Berkeley Art Museum, Kalifornien (2011) och Palais de Tokyo, Paris ( 2008). William Scotts verk är en del av de permanenta samlingarna på Museum of Modern Art, New York; SFMOMA, San Francisco och The Studio Museum i Harlem, New York.

Creative Growth grundades 1974 och är en ideell verksamhet baserad i Oakland, Kalifornien, som arbetar med konstnärer med funktionsvariationer genom att tillhandahålla en professionell studiomiljö för konstnärlig utveckling, galleriutställning och representation. Creative Growth är bas för över 140 konstnärer som arbetar i en mängd olika medier, och konstverk som gjorts i studion har förvärvats av framstående samlingar och museer över hela världen, inklusive MoMA, SFMOMA, Smithsonian, Studio Museum of Harlem, Collection de L’Art Brut och American Folk Art Museum.

creativegrowth.org

Svartvitt porträtt av William Scott med ett handgjord hög hatt.
William Scott. Foto: Daniel Trese.
Färgstark målning av konstnären William Scott föreställande Nelson Mandela och Maya Angelo.
William Scott. Utan titel, 2014. Akryl på papper. Courtesy creative Growth Art Center 
Färgglad teckning ritad av William Scott med skyskrapor och texten Praise Frisco.
William Scott. The Twilight Zone, 2014. Akryl på canvas. Courtesy Martin och Rebecca Eisenberg 
Svartvit bild av William Scott i Darth Vader mask.
William Scott som Darth Vader. Foto: Cheryl Dunn.
Färgstark målning av konstnären William Scott föreställande en basketspelare ur laget Lakers.
William Scott. Utan titel, 2019. Collection of Selig D. Sacks