fbpx
Färgstark målning i blått, gult och rött av konstnären William Scott föreställande ett slags rymdskepp, texten Inner Limits och en rad karakärer.
William Scott. ”The Twilight Zone”, 2014. Akryl på canvas. Courtesy Martin och Rebecca Eisenberg 

William Scott

11.6–4.9 2022

William Scott (född 1964, San Francisco) tar i sitt konstnärskap ofta utgångspunkt i sin egen privata historia. Hans verk är djupt personliga samtidigt som de speglar dagens USA och lyfter frågor om medborgarskap, gemenskap och demokrati. Utställningen är William Scotts första större övergripande presentation och omfattar över 100 verk, förutom målningar även teckningar, masker och arkitekturmodeller.  

En plattform för funktionsnedsatta konstnärer

Under de senaste 30 åren har Scott arbetat på Creative Growth Art Center, som är en plats i Oakland, strax utanför San Francisco, där personer med olika typer av funktionsnedsättningar ges möjlighet att arbeta och utvecklas som konstnärer. I sina färgstarka målningar knyter han genom sitt sätt att kombinera bild och text stilmässigt an till dagens populärkultur. Motiv som återkommer är porträtt, science fiction och stadens arkitektur. Om Creative Growth Art Center.

Kändisar möter grannar och sciencefictionfigurer

Scott avbildar i sina porträtt kända skådespelare, musiker, politiker och medborgarrättsledare – från Prince, Oprah Winfrey och Maya Angelou till Barack Obama och Kamala Harris – såväl som sig själv, familjemedlemmar, grannar och kvinnor från den baptistkyrka där han varit medlem sen barnsben. I självporträtt-serien ”Another Life” skriver William Scott om historien och visar på alternativa parallella liv, där drömmar och önskningar kan gå i uppfyllelse. Här möter vi honom till exempel som Billy the Kid, den framgångsrike basketbollspelaren. 

Varje år inför Halloween skapar Scott masker – Darth Vader, Frankenstein eller Spiderman. Maskerna erbjuder honom en möjlighet att bli någon annan och igen förändra verklighetens förutsättningar. Hos Scott blir Darth Vader en alltigenom god person. I utställningen visas hans film ”Beautiful Peace on Earth” (Vacker fred på jorden), i vilken han bär en av sina Darth Vader-masker. 

Bilder av en bättre värld

William Scott ser sig själv mer som arkitekt än konstnär och försöker skapa en människovänligare urban arkitektur. I ”Praise Frisco” utvecklar han sina utopiska visioner om hur San Francisco ska födas på nytt som en socialt jämlik stad – utan våld, kriminalitet eller droger. Tanken att förbättra världen genomsyrar Scotts konstnärskap och med sin egen-skapade organisation SFO, Skyline Friendly Organization, kan han i sina målningar korrigera historiens misstag och låta människor som dött för tidigt, till exempel av missbruk, skjutningar eller covid-19, komma tillbaka till ett bättre liv. William Scott använder konsten som ett verktyg för att förändra verkligheten till det bättre genom att göra om det förflutna – även sin egen historia – och genom att skapa visioner för en bättre och lyckligare värld. 

Utställningen ”William Scott” är ett samarbete med Studio Voltaire i London och Creative Growth Art Center i Oakland, USA. 

William Scott, född 1964, San Francisco, har arbetat med Creative Growth Art Center i Oakland, Kalifornien sedan 1992. William Scotts verk är en del av de permanenta samlingarna på Museum of Modern Art (MoMa) i New York, San Francisco Museum of Modern Art (SFMOMA) i San Francisco och The Studio Museum i Harlem, New York.

Scott har även presenterats i separatutställningar och i projekt på Ortuzar Projects, New York (2020); White Columns, New York (2006, 2009), och hans verk har ställts ut på Hayward Gallery, London (2013), Gavin Browns företag New York (2007), Berkeley Art Museum, Kalifornien (2011) och Palais de Tokyo, Paris ( 2008).

Creative Growth grundades 1974 och är en ideell verksamhet baserad i Oakland, Kalifornien, som arbetar med konstnärer med funktionsvariationer genom att tillhandahålla en professionell studiomiljö för konstnärlig utveckling, galleriutställning och representation. Creative Growth är bas för över 140 konstnärer som arbetar i en mängd olika medier, och konstverk som gjorts i studion har förvärvats av framstående samlingar och museer över hela världen, inklusive MoMA, SFMOMA, Smithsonian, Studio Museum of Harlem, Collection de L’Art Brut och American Folk Art Museum.

Creative Growths hemsida

Svartvitt porträtt av William Scott med ett handgjord hög hatt.
William Scott. Foto: Daniel Trese.
Färgstark målning av konstnären William Scott föreställande Nelson Mandela och Maya Angelo.
William Scott. Utan titel, 2014. Akryl på papper. Courtesy creative Growth Art Center 
Pressbild William Scott
William Scott. ”The Twilight Zone”, 2014. Akryl på canvas.
Courtesy Martin och Rebecca Eisenberg 
Installationsbild av futuristiska målningar i glada färger i konsthallen
Installationsfoto William Scott, Malmö Konsthall 2022. Foto: Helene Toresdotter
Installationsbild av målad jordglob i glada färger
Installationsfoto William Scott, Malmö Konsthall 2022. Foto: Helene Toresdotter
Installationsbild av målade och tecknade porträtt av bland annat Helle Berry som hänger på väggen i konsthallen
Installationsfoto William Scott, Malmö Konsthall 2022. Foto: Helene Toresdotter