fbpx
Fyra stycken stora verk placerade på väggen under Konsthallens glastak.
Till Brancusi – Ellsworth Kelly. Malmö Konsthall, 1994. Fotograf: Jan Uvelius

Till Brancusi

16.04 1994 – 29.05 1994

Under 1994 gjordes en genomgripande ombyggnad av Malmö Konsthall. Utställningen som återinvigde konsthallen fick namnet Till Brancusi. En hyllning till den rumänske bildhuggaren Constantin Brancusi men också till hans enkla, inspirerande ateljé på Impasse Roussin i Paris.

Fyra skulptörer bjöds in, alla påverkade av Brancusi, men var och en i dag själva stilbildare: Carl Andre, Miroslaw Balka, Richard Deacon och Ellsworth Kelly. Polacken Miroslaw Balka valde att göra en installation speciellt för konsthallen och använde sig av möjligheten att arbeta vertikalt. Amerikanen Ellsworth Kelly representerades med fyra stålskulpturer.

Stor träkonstruktion i organsik form, placerad direkt på golvet inne i Konsthallen.

Engelsmannen Richard Deacon hade skapat en ny imponerande träkonstruktion som en parafras på Brancusis kolonn, ändlös i sina böljande former, med titeln What could make me feel this way, A./Vad kunde få mig att känna så här, A. Brancusi naturligtvis. Fotograf: Jan Uvelius
Konsthallen under uppbyggnaden av utställningen Till Brancusi. Ett stort rektangulärt hål har skapats i golvet och i förgrunden syns en stege.
Fotograf: Jan Uvelius
Vybild över konsthallen under utställningen Till Brancusi. Centrerat i bild är ett verk på golvet, det liknar en pool utan vatten.
Fotograf: Jan Uvelius
Constantin Brancusi ställde ut ett verk i form av en marmorskulptur. I bild syns museets dåvarande chef Björn Springfeldt som med varsamma händer placerar marmorskulturen på ett postament. Björn är iklädd skjorta slips och kavaj, han tittar ner på skulpturen medan han placerar den.

Av Constantin Brancusi visades bland annat marmorskulpturen Den nyfödde, som ägs av Moderna Museet i Stockholm. Museets dåvarande chef Björn Springfeldt placerade med varsamma händer marmorskulpturen på ett specialgjort postament av konstnären Björn Lövin. Fotograf: Jan Uvelius
En skulptur i trä.
Fotograf: Jan Uvelius