fbpx
Två män i avslappand cowboystil rider på varsin häst. Bilden är tagen i mörkret med kraftig blixt.

Subjektiv

 - 

Den här utställningen, som har titeln Subjektiv, har sammanställts av redaktionen för den skandinaviska konsttidskriften Objektiv. Utställningen ser närmare på potentiella relationer mellan konst, fotografi och subjektivitet i en tid när själva grunden för demokratin ifrågasätts. I denna kontext skulle tidskriftens vanliga namn, Objektiv, helt enkelt inte fungera. Härav det tillfälliga namnbytet till Subjektiv.

Även om vissa anser att vårt gemensamma offentliga politiska rum är på väg att rämna inför en flodvåg av känslomässiga budskap, så ser vi samtidigt hur det kollektivas kraft och en gemensam beslutsamhet förstärkts. Utställningen och det tillhörande numret av tidskriften utforskar frågor kring vad ordet subjektiv kan betyda i det här sammanhanget.

Här sammanförs konstverk som skapats under de senaste åren. Gemensamt för dem alla är att de berör en aktuell politisk situation och strategiskt iscensätter subjektivitet och dess politiska potential – eller vanmakt. Samtliga verk kretsar kring kameran – fotografier och filmer, kollage samt ett affischprojekt – och spänner från det rent dokumentära till en post-internet estetik centrerad runt gränssnittet. Även om de skiljer sig åt radikalt vad gäller strategi och estetik, så utreder samtliga verk den friktion som uppstått mellan det subjektiva, det kollektiva och det politiska.

Grupputställningen presenterar ett urval av senare verk av nio konstnärer; ALBUM av Eline Mugaas och Elise Storsveen (NO), Basma Alsharif (USA), Sara Cwynar (CAN), Liz Magic Laser (USA), Deana Lawson (USA), Zoe Leonard (USA), Sandra Mujinga (NO) och Josephine Pryde (UK).

Utställningen produceras i samarbete med Kunstnernes Hus i Oslo, där den kommer att visas i höst. I samband med utställningen publiceras ett nummer av tidskriften Objektiv i två delar, under namnet Subjektiv. Ena delen innehåller solopresentationer av konstnärerna, och den andra presenterar samtida kritiska perspektiv på de aktuella frågeställningarna.

Objektiv’s redaktion/curatorteam har följande medlemmar: Lucas Blalock (konstnär, USA), Ida Kierulf (curator, NO), Brian Sholis (skribent/curator/direktör, USA), Susanne Ø. Sæther (forskare och curator, NO) och Nina Strand (konstnär och chefredaktör, Objektiv, NO).

Vernissage fredagen den 2 juni kl 18–21. Fest 21–24.
Efter introduktion av konsthallschef Mats Stjernstedt presenterar OBJEKTIV utställningen kl 19. Kvällen fortsätter i Mellanrummet och restaurangen där DJ Jennifer Dahlgren spelar fram till midnatt. Boka bord på restaurang Smak 040-50 50 35.

Ingår i Malmö Fotobiennal 2017

Pressbilder