fbpx
Två män i avslappand cowboystil rider på varsin häst. Bilden är tagen i mörkret med kraftig blixt.
Deana Lawson, ”Cowboys”, 2014.

Subjektiv

3.6–10.9 2017

Den här utställningen, ”Subjektiv”, har sammanställts av redaktionen för den skandinaviska konsttidskriften Objektiv. Utställningen ser närmare på potentiella relationer mellan konst, fotografi och subjektivitet i en tid när själva grunden för demokratin ifrågasätts. I denna kontext skulle tidskriftens vanliga namn, Objektiv, helt enkelt inte fungera. Härav det tillfälliga namnbytet till ”Subjektiv”.

Utforskar ordet subjektiv

Även om vissa anser att vårt gemensamma offentliga politiska rum är på väg att rämna inför en flodvåg av känslomässiga budskap, så ser vi samtidigt hur det kollektivas kraft och en gemensam beslutsamhet förstärkts. Utställningen och det tillhörande numret av tidskriften utforskar frågor kring vad ordet ”subjektiv” kan betyda i det här sammanhanget.

Här sammanförs konstverk som skapats under de senaste åren. Gemensamt för dem alla är att de berör en aktuell politisk situation och strategiskt iscensätter subjektivitet och dess politiska potential – eller vanmakt. Samtliga verk kretsar kring kameran – fotografier och filmer, kollage samt ett affischprojekt – och spänner från det rent dokumentära till en post-internet estetik centrerad runt gränssnittet. Även om de skiljer sig åt radikalt vad gäller strategi och estetik, så utreder samtliga verk den friktion som uppstått mellan det subjektiva, det kollektiva och det politiska.

Grupputställning av nio konstnärer

Grupputställningen presenterar ett urval av senare verk av nio konstnärer; ALBUM av Eline Mugaas och Elise Storsveen (NO), Basma Alsharif (USA), Sara Cwynar (CAN), Liz Magic Laser (USA), Deana Lawson (USA), Zoe Leonard (USA), Sandra Mujinga (NO) och Josephine Pryde (UK).

Utställningen produceras i samarbete med Kunstnernes Hus i Oslo, där den kommer att visas i höst. I samband med utställningen publiceras ett nummer av tidskriften Objektiv i två delar, under namnet ”Subjektiv”. Ena delen innehåller solopresentationer av konstnärerna, och den andra presenterar samtida kritiska perspektiv på de aktuella frågeställningarna.

Objektivs redaktion/curatorteam har följande medlemmar: Lucas Blalock (konstnär, USA), Ida Kierulf (curator, NO), Brian Sholis (skribent/curator/direktör, USA), Susanne Ø. Sæther (forskare och curator, NO) och Nina Strand (konstnär och chefredaktör, Objektiv, NO).

Utställningen ingår i Malmö fotobiennal 2017. Läs mer om biennalen här.