fbpx

Sju berättelser om modern konst i Afrika

27.01 – 17.03 1996

Detta var en utställning som gjorde rent hus med många missuppfattningar och fördomar när för första gången nutida afrikanska konstnärer presenteras på sina egna villkor.

Fem afrikanska curatorer gav en initierad vision av sin egen samtids konst genom att välja konstnärer och konstverk från sju länder söder om Sahara: Senegal, Nigeria, Sudan, Etiopien, Kenya, Uganda och Sydafrika. Urvalet omfattade sextio konstnärer och verk från tre decennier.

SJU BERÄTTELSER var sju nedslag i en brusande samtid, vart och ett med sin träffsäkerhet, men utan anspråk på att skildra annat än en begränsad kreativ del av den ofantliga kontinentens kulturella utveckling, där villkoren verkligen skiftar från land till land. Dessa sju subjektiva val blev den enda möjliga vägen till en trovärdig representation, eller som nobelpristagaren Wole Soyinka beskrev det:

En utställning för vår tid är i sanning den som hyllar rikedomen av stilar, ämnen och erfarenheter, virvlande från en kontinent där varje konstnärlig akt eller produkt fortfarande av bekvämlighet buntas ihop med beteckningen ”afrikansk”. Visst finns det en verklighet som är ”afrikansk”, men den kreativitet som springer ur den svarta myllan – fruktbar, bångstyrig och föränderlig – spränger sig genom skalet av monolitisk verklighet och fyller stratosfären med individuella visioner i de mest oväntade former och färger.

De fem som står för urvalet är Salah Hassan (Sudan och Etiopien), David Koloane (Sydafrika), Chika Okeke (Nigeria), Wanjiku Nyachae (Kenya och Uganda) samt El Hadji Sy (Senegal). Utställningen är producerad i samarbete med Whitechapel Art Gallery i London.