fbpx
Lila bild med texten "bilder saknas"

Simone Aaberg-Kærn

 - 

Open Sky är Simone Aaberg Kærns första stora separatutställning, och den har luft och flygning i centrum. Den handlar om kampen om det fria luftrummet och om drömmen att kunna flyga. Att se upp mot himlen och så göra det. Konstnären Simone Aaberg Kærn har gjort det. Hon flög sitt eget plan rätt in i Afghanistans krigszon. En fyrtio år gammal enmotorig Piper Colt 108. Detta lilla bräckliga flygplan inkluderas nu i utställningen som i sommar fyller hela Malmö Konsthall.

Utställningen är uppbyggd som en resa – en flygtur genom estetiska, historiska och politiska landskap, mot en möjlig strategi för den enskilda individens agerande i en global verklighet.

Under de senaste tio åren har Simone Aaberg Kærn haft luften och flygningen som genomgående tema i en rad videoverk, installationer och performance – ofta i kombination med en historisk och social representation av kvinnan som subjekt. Inspirationen kommer från de kvinnliga stridspiloter från förr som fick chansen att pröva sina vingar när krigets kaos öppnade oväntade möjligheter. Mest känt är hennes porträttsvit ”Sisters in the Sky” av kvinnliga amerikanska stridspiloter under andra världskriget. Det ägs av Konstmuseet Louisiana och visades på Venedigbiennalen 1999. Måleri och ljud i en mäktig installation möter det nya verket om resan till Kabul som inkluderar ett helt flygplan. Resan till Kabul har även blivit dokumentärfilm. ’’Om konsten att flyga till Kabul’’ (’’Smiling in a Warzone’’) som Simone gjort tillsammans med journalisten och filmaren Magnus Bejmar har svensk biopremiär den 21 april.

Detta är första gången de olika delarna i hennes nu tioåriga flygprojekt och egensinniga konstnärskap visas samlat under ett tak. Ämnen som Kærn arbetat med i flera år har blivit högaktuella. Det pågår en kamp i världen om luftrummet och rymden. Kina planerar sina första månfärder och flyget gör nu på allvar världen mindre och mer instabil. Krig avgörs idag genom luftherradöme och luftbroar är länken mellan en värld av kaos och det stillastående folkhemmet.

Utställningen kan leda fram till diskussioner om jämställdhet som når bortom kvinnorepresentation i riksdag och bolagsstyrelser. Om konst, där kvinnor är subjekt och tar beslut även i så främmande situationer som krig.

Himlen och luftrummet är, i ett globalt perspektiv, en plats för strid – om makt, prestige och politik. Samtidigt är himlen en tillflyktsort för den enskilda människan, en projektionsyta för önskningar och drömmar.

Simone Aaberg Kærn är född 1969 i Köpenhamn, där hon är bosatt och verksam. Hon studerade på den Kongelige Danske Kunstakademie 1993-1998 och på Goldsmiths College of Fine Art i London 1995-1997. 1996 tog hon flygcertifikat vid Clacton Aero Club i Storbritannien och har till och med tävlat i konstflygning.