fbpx

Särlingar

08.06 – 25.08 1991

Särlingar var en utställning som fyllde hela Malmö Konsthall under sommaren 1991 med de underligaste, underbaraste och mest underfundiga skapelser – allt från fixa idéer till råa visioner. Det mångskiftande materialet som omspände hela vårt sekels konst ”vid sidan om”, var hämtat från samlingar i Schweiz (Collection de l´Art Brut), Österrike (Gugging), Italien (La Tinaia), England (Outsider Archive) och USA (privata samlare).

Art Brut eller Outside Art – den råa och utanförställda konsten. Upptäckten av denna del av konsthistorien sammanföll med upptäckten av vårt undermedvetna. Freudianskt orienterade psykiatriker och konstnärer gick i spetsen. Pionjärer som Jean Dubuffet, som som efter år av samlande i början av sjuttiotalet grundade det allra första museet för denna konst, såg till att den blev en viktig källa för den moderna konsten. Därefter har intresset ökat lavinartat.

Särlingskonsten, skapad av ”icke-konstnärer” med livet som insats, håller inte tillbaka Barnet och Dåren inom oss. Tvärtom. Det är just där ursprunget till allt skapande finns. Dessa fantasins byggmästare och besatta visionärer vågar förverkliga en dröm, drömmen om Allkonstverket, Palatset eller Monumentet, som är ett rent livsuttryck och som utesluter alla tveksamheter.