fbpx
I bakgrunden syns havet och i förgrunden, på stranden, finns fem personer. Fyra personer står upp och går. En person sitter i sanden.
Utställningen förberedes genom ett möte redan september 1980 med konstnärerna i Malmö och Skåne. Malmö Konsthall, 1981. Fotograf: Malmö Konsthall

Malmoe

20.3 – 3.5 1981

Malmö Konsthall inbjöd sexton konstnärer från nio olika länder att under några höstdagar 1980 besöka Malmö och Skåne. Intrycken från deras upplevelser skulle sedan gestaltas i en utställning. Förutom rundvandringar i Malmö gjorde man en resa via Brösarps backar till Kivik, Stenshuvud och sedan vidare till Kåseberga, där det blev långa samtal vid Ales stenar. Havet och det gamla kulturlandskapet inspirerade och gav spår i utställningen.

Förmodligen med inspiration från Kungagraven i Kivik byggde Nikolaus Lang en boplats vid Limhamns soptipp och levde under några dagar stenåldersliv med cykel. Konstruktionen med sten, skräp, vidjor och nylonduk flyttades in i konsthallen. John Melin, konsthallens grafiske formgivare, följde ingående processen, när Nikolaus Lang minutiöst lade ut och staplade egenhändigt huggna flintredskap i olika formationer.

Jerzy Kalina och hans Vikingabuss-Långbuss. I samband med vernissagen inbjöds publiken att följa med på en annorlunda guidad sightseeingtur runt om i Malmö. Den polske konstnären hade tapetserat hela bussen med dagstidningar utom förarens vind- och sidoruta. Liksom vi genom media blir styrda av den information som lämnas, blev publiken helt hänvisad till guidens beskrivningar. Resan med den tapetserade bussen, som slutade i en biltvätt, blev säkerligen ett oförglömligt minne för de flesta av resenärerna.

Magdalena Abakanowicz gestaltade sina intryck från hamnen, kusten och havet med gammalt timmer och slitna impregnerade presenningar. Golvet i konsthallens ljusschakt hade demonterats och de stora mörka oljedoftande presenningarna var arrangerade som ett böljande hav. Pierre Mariétan arbetade med den konkreta utmaningen i växelspelet mellan ljudalstring och ljuduppfattning. Ett av hans bidrag till utställningen var ett projekt där han lät skolbarn i Malmö banda ljud från gatumiljön för att sedan spela upp dem i konsthallen och skapa ett ljudmalmö. Konstnären Pierre Mariétan i en egen ljudaktion på piazzan utanför Malmö Konsthall.

Sex personer står i små grupper på en gräskulle.
Konstnärerna. Malmö Konsthall, 1981. Fotograf: Malmö Konsthall
En person står utanför Malmö Konsthalls glasfönster. Personen står och blåser i ett stort och långt rör. Malmö Konsthalls skylt syns ovanpå huset till vänster i bild.
Fotograf: Laszlo Bogardy
En bild från en strand. Stenar, sand och gräs syns på marken. Centrerat i bild finns ett tält och utanför det står en cykel.
Nikolaus Lang. Malmö Konsthall, 1981. Fotograf: Laszlo Bogardy

Två personer sitter i en tält-formation. En person sitter på en låda och tittar på den andra som staplar sten.
Nikolaus Lang. Malmö Konsthall, 1981. Fotograf: Laszlo Bogardy
En buss fotograferad inifrån. Fönsterna är täckta med tidningspapper.
Insidan av Vikingabuss-långbuss. Malmö Konsthall, 1981. Fotograf: Staffan Hagblom
En buss står parkerad på bilvägen utanför Malmö Konsthall.
Bussen utanför konsthallen. Malmö Konsthall, 1981. Fotograf: Staffan Hagblom
Porträttfotografi. Man iförd en virkad basker, kofta och randig skjorta. Runda glasögon som är täckta med papper från insidan.
 Jerzy Kalina. Malmö Konsthall, 1981. Fotograf: Staffan Hagblom
Ett performance. Fyra personer fotograferade inifrån en buss. Personerna ser glada ut och tittar mot kameran. Bussens fönster är täckta med tidningspapper.
Resenärer på Jerzy Kalinas buss ”Vikingabuss-långbuss”. Malmö Konsthall, 1981. Fotograf: Staffan Hagblom
Ett stort svart tyg är uppspänt i övre delen av bilden. I undre delen av bilden syns golvet i utställningshallen som är öppnat i ett stort hål. Längs hålet i golvet ligger långa stockar och en stock ligger över hålet.
Magdalena Abakanowicz. Malmö Konsthall, 1981. Fotograf: Laszlo Bogardy
En kvinna står på knä bredvid stora stockar och tyg och knyter fast något. Bredvid henne syns nederdelen av en byggställning samt en stege.
Magdalena Abakanowicz. Malmö Konsthall, 1981. Fotograf: Laszlo Bogardy