fbpx
Lila bild med texten "bilder saknas"

Liz Magic Laser

 - 

In Camera är en performance-baserad videoinstallation av den amerikanska konstnären Liz Magic Laser. Hennes projekt för Malmö Konsthall ingår i en ny serie av verk som fokuserar på förhållandet mellan nyhetsmedia och allmänheten. I In Camera använder Laser strukturen för ett nyhetsprogram på TV som grund för en tolkning av Jean-Paul Sartres pjäs Huis Clos (Inför lyckta dörrar). De tre rollfigurerna i pjäsen tilldelas nya roller i form av en nyhetsuppläsare i studion, en reporter på uppdrag och en ”verklig” person i hemmiljö. Videoinstallationen består av en sändning för var och en av rollfigurerna samt ett teleprompterklipp med manuset och en överblick av Laser och sändningsteknikerna i nyhetsstudions kontrollrum.

Laser repeterade pjäsen tillsammans med de tre skådespelarna på samma plats men den framfördes och spelades in med var skådespelare på separat plats: i en nyhetsstudio på SVT i Malmö, på Gustav Adolfs torg, också i Malmö, och i Finn Juhls hus vid danska Ordrupgaard (den framlidne möbelformgivarens/arkitektens tidigare hem som nu är museum). Skådespelarna var tvungna att kommunicera genom ett konferenssamtal över satellit, vilket skapade en fördröjning på tre sekunder. Endast nyhetsuppläsaren i studion kunde kommunicera live med reportern på fältet. De tre sändningarna filmades simultant i en enda tagning. Detta skapade en situation där skådespelare, tekniker och Laser blev tvungna att hantera tekniska avbrott och svårigheter. Lasers process blev en parallell till Sartres handling där karaktärerna är fast i sina relationer i ett rum de inte kan fly från. Sartres allegori om en helvetesliknande trepartsdynamik blir då ett instrument för att navigera i relationen mellan aktuella händelser, nyhetsmedia och allmänheten.

Lasers live-uppträdanden och videoprojekt utspelar sig på platser som banker och biosalonger och har inneburit samarbeten med skådespelare, dansare, kirurger och medlemmar i motorcykelgäng. Hon iscensätter situationer, dialoger, monologer och pjäser i stadsmiljöer där invånarna får agera både publik och statister i den resulterande videon.

Liz Magic Laser (född 1981) bor och arbetar i New York. Hon har studerat vid Whitney Museum Independent Study Program och har en Master of Fine Arts från Columbia University. Hon har mottagit priser och stipendier från New York Foundation for the Arts Fellowship, the Franklin Furnace Fund for Performance Art samt Lower Manhattan Cultural Council. Hennes verk har presenterats i grupp- och separatutställningar som exempelvis: MoMA PS 1, New York (2010), The Pace Gallery, New York (2011), Casey Kaplan, New York (2011), Derek Eller Gallery, New York (2012), Various Small Fires, Los Angeles (2012), Artisterium, Tbilisi, Georgien (2009), Prague Biennale 4, Tjeckien (2009), Performa 11 Biennial, New York (2011), The Studio Museum in Harlem, New York (2012), och Moderna Museet i Moskva (2012).

In Camera är producerad av Malmö Konsthall i samarbete med SVT Malmö. Tack till Ordrupgaard, Danmark.