fbpx
bild ur filmen A magical substance flows into me, gråhårig kvinna ligger på en persisk matta
Stillbild från filmen ”A magical substance flows into me”, 2015.

Jumana Manna

31.1-1.5 2016

Malmö Konsthall presenterar Jumana Mannas första separatutställning i Sverige. Jumana Manna, som bor och arbetar i Berlin och Jerusalem, tar i sina skulpturer och filmer upp teman som nationalism, samhällskonstruktion och kroppens relation till platsers specifika historia.

I centrum för utställningen står filmen A magical substance flows into me, 2015. Filmen är baserad på radioprogrammet Oriental Music av den tysk-judiske musiketnologen Robert Lachmann, som producerades för palestinsk radio 1936–37. Manna reste runt i Palestina/Israel för att förverkliga sin film och träffade de grupper som Lachmann hade undersökt. Hon spelade upp hans inspelningar och gjorde egna nya. Hennes möten med kurdiska, marockanska och yemenitiska judar, samariter, medlemmar av palestinska stads- och landsbygdssamhällen, beduiner och kristna kopter – i deras hem, på deras arbetsplatser och i gudstjänstlokaler – varvas i filmen med scener med hennes egna föräldrar i familjehemmet i östra Jerusalem. På så vis väver konstnären in sig själv i sin hemstads komplexa historia.

Filmen utforskar språkets inbyggda komplexitet, men också hur längtan och det hörbara ställs mot föreställningen om det omöjliga. Den är ett försök att skingra falska dikotomier och utmana uppdelnings- och segregationslogiken, såväl som de koloniala diskurser som den bygger på. I stället försöker Manna närma sig Palestinafrågan genom händelserna 1948 och deras konsekvenser. Hon efterlyser ett mångfacetterat Palestina, omskapat genom ljudets och lyssnandets möjligheter.

Skulpturer likt kroppar

På vägen in till filmen visas en ny platsspecifik installation bestående av en serie skulpturer i det mindre formatet, som placerats på en scenliknande konstruktion. Dessa objekt påminner om kroppsfragment, vaser eller arkeologiska fynd och ger resonans åt musiken i filmen. Som Manna nyligen förklarade i en intervju: ”När du hör något kan du inte undgå att förstå det eftersom […] det blir en del av dig. Lyssnandet löser upp gränsen mellan jaget och den andre, mellan singular och plural, innanför och utanför […] Denna tanke om kroppen som ett medium och som en plats för resonans har följt mig under arbetet med dessa verk. Skulpturerna är behållare, precis som våra kroppar, som kan fyllas med vätskor, luft eller ljud; ljudet finns i rummet men fortplantar sig också inom oss.” Läs hela intervjun gjord av Chisenhale Gallery.

Jumana Manna

Jumana Manna (1987) bor och arbetar i Berlin och Jerusalem. Tidigare utställningar inkluderar A magical substance flows into me, Chisenhale Gallery, London; Aftercinema, Beirut Art Center; Doubt of the Stage Prompter, Edith-Russ-Haus für Medienkunst, Oldenburg (samtliga 2015); Menace of Origins, SculptureCenter, New York (2014); The Goodness Regime, Kunsthall Oslo; och Künstlerhaus Bethanien, Berlin (båda 2013). Hon har deltagit i Meeting Points 7 (2013–14); 11e Sharjahbiennalen; Performa 13, New York; Kortfilmfestivalen i Grimstad; London Palestine Film Festival och Rotterdams internationella filmfestival (alla 2013). År 2012 tilldelades hon A.M. Qattan Foundations Young Artist of the Year Award (första pris).

Läs mer om Jumana Manna på hennes hemsida.

Information

Filmen A magical substance flows into me är gjord i samarbete med Sharjah Art Foundation och Chisenhale Gallery tillsammans med Malmö Konsthall och Sydneybiennalen 2016. Filmen är 70 minuter lång. Curator: Diana Baldon.