fbpx
Gult tidningsomslag med texten Situationist times.
Ett av de många omslagen för tidskriften ”The Situationist Times”.

Jacqueline de Jong & The Situationist Times

15.9 2018 – 13.1 2019

Den nederländska konstnären Jacqueline de Jong (född 1939) var redaktör och utgivare av tidskriften ”The Situationist Times” under åren 1962–1967. Hon var lite över tjugo år gammal när hon gick med i den Situationistiska Internationalen, en revolutionär avantgarde-rörelse som grundats år 1957 av bland andra den franske filmskaparen och skribenten Guy Debord och den danske konstnären Asger Jorn.

Första numret 1962

Under ett möte för rörelsens centralkommitté i Bryssel år 1961 presenterade de Jong förslaget att göra en engelskspråkig tidskrift med namnet ”The Situationist Times” som skulle tjäna som ett komplement till ”Internationale Situationniste”. När hon 1962 gav ut det första numret av tidskriften hade hon dock redan blivit utesluten ur den Situationistiska Internationalen, och tidskriftsprojektet hade förändrats.

En lekfull kulturtidskrift

Det flerspråkiga, tvärdisciplinära och multikulturella överflödet ”The Situationist Times” bjöd på gjorde den till en av 1960-talets mest fascinerande och lekfulla kulturtidskrifter. I sex anmärkningsvärt varierade nummer utmanade ”The Situationist Times” inte bara läsarnas föreställningar om vad det innebar att vara situationist, utan även traditionella idéer om vad kultur är, och hur den blir till, formas, och förmedlas.

Opublicerat material

Utställningen ger besökaren möjlighet att utforska ”The Situationist Times” historia, labyrinter, förgreningar och kontroverser. I sällskap av Jacqueline de Jong, som berättar om tidskriftens tillblivelse i en serie nya videoklipp, kan man bläddra i utvalda originalutgåvor eller utforska hela det utgivna materialet genom ett digitalt gränssnitt som utvecklats av Scandinavian Institute for Computational Vandalism i Oslo. Tillsammans med utvalda konstverk av de Jong visar utställningen även material som hon och konstnären Hans Brinkman samlade in i det tidiga 1970-talet inför utgivningen av ett tänkt sjunde nummer om flipperspel, som aldrig kom att se dagens ljus. Detta nyligen återupptäckta material ställs ut tillsammans med verk av Jacqueline de Jong som tematiskt behandlar flipperspel.

Curators: Ellef Prestsæter och Torpedo, tillsammans med Jacqueline de Jong

Utställningen är ett samarbete mellan Malmö Konsthall, PUB, Oslo, och Museum Jorn, Silkeborg och har mottagit stöd från Norska kulturrådet och Nordisk kulturkontakt

Äldre poster med en bild av ett färgglatt flipperspel.
Poster för utställning i München 1973.
Två flipperspel står i ett rum med färgglada, mönstrade tapeter.
Installationsbild av ”The Situationist Times” på Malmö Konsthall 2019.
Monter med diverse foton och papper, delar av innehållet i tidskriften "The Situationist Times".
Installationsbild av ”The Situationist Times” på Malmö Konsthall 2019.