fbpx
Bild från utställningshallen. En större grupp besökare står centrerat i bild och tittar mot kameran.
Vernissage för utställningen Nordiska kvinnor. Malmö Konsthall, 1980. Fotograf: Malmö Konsthall

Nordiska kvinnor

13.6 – 17.8 1980

Idén till utställningen, som ville spegla tendenser och utveckling i det kvinnliga måleriet, fick konstnärerna Marianne Ågren och Bergljot Ragnars redan under deras studietid vid Kunstakademiet i Köpenhamn. De tog kontakt med den då nästan 90-åriga Vera Nilsson för diskussion. Viktigt var att visa både äldre banbrytande konstnärer och unga, som nyligen avslutat sin utbildning.

I samarbete med Malmö Konsthall inbjöds 47 kvinnliga konstnärer till en utställning, som skulle turnera runt på olika konstinstitutioner i Norden med start i Malmö. Konsthallschef Eje Högestätt smakade på säsongens första jordgubbar omgiven av kvinnliga konstnärer och medarbetare i bild till höger. Flera av de deltagande konstnärerna samlades inför invigningen.

Fem personer står i en grupp framför några konstverk på väggen. De äter varsitt bär som de alla håller i handen. En person står med ryggen mot kameran.
f.v. K.Hennie, H. Ågren, E. Högestätt, A. Holmbom, A. Nilsson. Malmö Konsthall, 1980. Fotograf: Malmö Konsthall
Två besökare sitter i varsin fåtölj vända mot konst på väggen. Besökarna tittar på varandra och verkar prata med varandra.
Besökare uppskattar konsten sittandes. Malmö Konsthall, 1980. Fotograf: Malmö Konsthall
Besökare i utställningshallen. En person centrerad i bild sitter i en fåtölj med fötterna på en annan fåtölj. En annan besökare går runt i bakgrunden.
Bekväma besökare. Malmö Konsthall, 1980. Fotograf: Malmö Konsthall