fbpx
Svartvis bild av kvinna i performance. Hon står på en ställning och sprider jord på golvet.
Jerzy Kalina och Malgorzata Maliszewska samt det stora korset. Malmö Konsthall, 1975. Fotograf: Ingvar Andersson/DN

7 Unga Polacker

5.9 – 7.9 , 11.9 – 19.10 1975

De flesta utbildade vid konstakademien i Warzsawa i slutet av 1960- och början av 1970-talet. För dessa konstnärer var själva handlingen det viktigaste uttrycksmedlet. Med inlånad säng och ambulans från sjukhuset genomförde Jerzy Kalina sin happening på trottoaren utanför Malmö Konsthall. Han kröp genom en drygt 10 meter lång plastsäck med markeradeveckodagar. Helt utmattad lades han därefter i en sjukhussäng, som rullades in i konsthallen till en iordningställd sjukhussal. För tillträde till salen fick publiken ta på sig vita rockar och blev därigenom också delaktig i föreställningen.

Jerzy Kalina och hans hustru Malgorzata Maliszewska genomförde en rituell aktion på temat korsfästelsen. Publiken, på båda sidor om ett rest kors blev delvis täckt av ett vitt skynke, som först legat på golvet. Korset fylldes med jord och Jerzy Kalina hängde sig på korset upprepade gånger. Aktionen slutade med att Malgorzata genomförde en noggrann ceremoniell tvättning av golvet.

Del ur ett performance. En person har precis krypt in i en lång plastpåse som ligger längs gatan. Runtomkring står åskådare.
Jerzy Kalina kryper igenom en 10 meter lång plastsäck. Malmö Konsthall, 1975. Fotograf: Laszlo Bogardy
Del ur ett performance. En person ligger på gatan inlindad i trådar och i en plastpåse. Bredvid står tre flaskor och ett antal glas. Runtomkring syns åskådares fötter.
Jerzy Kalina. Malmö Konsthall, 1975. Fotograf: Laszlo Bogardy

Del ur ett performance. En man försöker ta sig ut ur en stor plastpåse som ligger på gatan. Bredvid honom hukar sig en kvinna som håller lätt i två av fyra vinflaskor som står på rad.
Malmö Konsthall, 1975. Fotograf: Laszlo Bogardy
Del ur ett performance. I förgrunden står större blomlådor fyllda med olika sorters blommor. Bakom dessa för ett antal personer in en sjukhusbår genom konsthallens huvudingång.
Den inlånade sängen från sjukhuset påväg in genom huvudentrén. Malmö Konsthall, 1975. Fotograf: Laszlo Bogardy
Del ur ett performance. På gatan utanför konsthallen står en ambulans med öppen baklucka. Vid bilen står två personer iklädda vita skjortor och hjälper en person på en bår. Bakom dessa syns några åskådare.
Ambulans och bår från sjukhuset. Malmö Konsthall, 1975. Fotograf: Laszlo Bogardy
Del ur ett performance. En kvinna hjälper en rad av sittande publik att hålla upp ett skyddande tyg över deras knän.
Publiken täcks av ett vitt tygstycke. Malmö Konsthall, 1975. Fotograf: Ingvar Andersson/DN
Del ur ett performance. En kvinna i förgrunden står på knä på golvet och skrubbar. Bakom henne sitter en rad publik och betraktar henne. Publiken har ett skyddande tyg över sina ben.
Malgorzata Maliszewska genomför en rituell tvättning av golvet som avslutning. Malmö Konsthall, 1975. Fotograf: Ingvar Andersson/DN