fbpx
Torget utanför Konsthallen snötäckt. Två barn sitter på en större installation med stora gummislangar. I bakgrunden syns Malmö Konsthalls fönstervägg samt skylt på taket.
Jóhann Eyfells verk med slingrande gummislangar utanför hallen. Malmö Konsthall, 1978-1979. Fotograf: Laszlo Bogardy

Elva moderna isländska konstnärer

9.12 1978 – 18.2 1979

Elva moderna Isländska konstnärer var spridda över världen men hölls samman genom att tillhöra gruppen SUM och galleriet med samma namn i Reykjavik. Eftersom de flesta av konstnärerna bott och arbetat utomlands under olika perioder var de starkt påverkade av den internationella samtidskonstens strömningar, speciellt den konceptuella konsten. Ett av gruppens få manifest var att stödja nya känslor inom konsten. Jóhann Eyfells’ verk av slingrande gummislangar blev omtyckta klätterskulpturer ute i vinterkylan.

I samband med utställningen ordnades också en isländsk vecka i Malmö fylld med en rad kulturella aktiviteter från festkonserter till framträdanden av isländska författare och poeter. Jón Gunnar Árnasons solspeglar var placerade på piazzan utanför Malmö Konsthalls entré. Hans idé var att solspeglarna skulle reflektera tillbaka solljuset, som därigenom blev starkare och utstrålade ännu mer ljus till jorden.

Torget utanför konsthallen, snötäckt. I förgrunden syns en konstverk uppbyggt av stolpar med runda former längst upp.
Jón Gunnar Árnasons solspeglar. Malmö konsthall, 1978-1979. Fotograf: Laszlo Bogardy