fbpx

Betong

09.01 – 26.01 1997

BETONG är Malmö: geologiskt, kulturellt, industriellt, ekonomiskt, politiskt; här finns minnen och traditioner… i generationer har betongindustrin varit en stor del av befolkningens arbete och försörjning…här finns kunskap och erfarenhet, men ännu inte av betongen som konstnärligt material. Utställningen BETONG tillförde den kunskapen och upplevelsen.

Tre av de internationellt mest uppmärksammade konstnärerna träffades i Malmö: Miroslaw Balka, Antony Gormley och Anish Kapoor – för att arbeta i detta det råaste av material.

MIROSLAW BALKA, som tidigare deltagit i utställningen Till Brancusi, som återinvigde Malmö Konsthall våren 1994, är aktuell minnesmärke i Stockholm efter Estonia-katastrofen. Han utgår alltid i sin konst från den egna kroppens mått, och skapade till BETONG-utställningen ett ointagligt Bardomens hus.

ANTONY GORMLEY minns vi från hans utställning i konsthallen 1993. En dominerande del var då installationen med 40.000 små lerfigurer i ett stort fält. Som en uppföljning till detta imponerande verk planerade konstnären en ”‚koloni” av exakt uppmätta Malmöbor till ett landskap av mänsklig arkitektur, en betongförort där varje individ är sitt eget hus.

ANISH KAPOOR använde sig av konsthallens flexibla arkitektur på ett mycket överraskande sätt och utsatte besökarna för en hisnande upplevelse där han som alltid, ifrågasatte tilltron till våra sinnen. Två tomrum som vi uppmanades att fylla med egna erfarenheter.